Hyvät Tyypit

Sharewoodin Hyvät Tyypit kertovat, miten he pelastavat maailmaa.

Helsinki ilmastonmuutoksen jälkeen

Antti Tuomaisen Parantaja-kirjassa metrotunnelit tulvivat, sähköt ovat poikki ja suomalaiset pakenevat Lappiin.

Kirjailija Antti Tuomainen, mikä on päivän hienoin tekosi?

”Olen saanut olla avuksi läheiselle ihmiselle. Siitähän saa eniten itse, kun on ilahduttanut läheistä ihmistä.”

Mikä päivän mustin tekosi?

”Tilasin aamulla Amazonilta kirjoja. Ne tuodaan lentorahtina.”

Sijoitit uusimman romaanisi, Parantajan, ilmastonmuutoksen kanssa kamppailevaan Helsinkiin. Kuvaus on karua luettavaa. Millaisessa maailmassa eläisimme?

”Kirjassa liikutaan mahdollisessa maailmassa. En ole ollut tulevaisuudessa, enkä ole ilmastoasiantuntija. Olen enemmänkin huolestunut ja jossain määrin valistunut kansalainen, joka halusi sanoa jotain asiasta. Kirjan maailma perustuu siihen ajatukseen, että ilmastonmuutos ei ole hallinnassa. Nykyisin kun ilmastonmuutoksesta puhutaan, saa käsityksen että lämpötila nousee hallitusti. Suurin ongelma ilmastonmuutoksessa ei ole lämpötilan nousu, vaan se että sen mukana tulee biljoona ongelmaa. Kun maapallo lämpenee, elinkelpoinen tila vähenee, tulee pulaa ruoasta ja vedestä ja äärimmäiset sääilmiöt tulevat tavallisimmiksi. Samaan aikaan maapallon väestö kasvaa kovaa vauhtia. Kirjan maailmassa on saavutettu piste, jossa suurin osa tuosta valtavasta väestöstä on tajunnut, että tämä ei ole enää tilapäistä. Mitä tapahtuu kun miljardi ihmistä lähtee liikkeelle? Ihmisten uudelleen sijoittaminen ei varmasti mene nappiin, varsinkaan maailmassa jossa maa kirjaimellisesti katoaa jalkojen alta. Parantajassa toin kaiken tämän Helsinkiin, arkipäivään. Eniten minua ahdisti kirjaa kirjoittaessa, että kirjan maailma on mahdollinen, jos ennusteet toteutuvat.”

Miten voimme ehkäistä visiosi toteutumisen?

”Se ei auta, että syömme kaikki Ecuadorista lennätettyjä luomuhedelmiä ja ostamme eettisesti tuotettuja uusia takkeja. Meidän pitäisi muuttaa kaikki mitä teemme, tehdä asiat toisella tavalla. Ohjata kulutustottumukset uusille uomille, vähentää kulutusta ja keksiä uusia tapoja työskennellä. Olen itse ristiriitainen näiden ajatusten kanssa, kuten useimmat länsimaissa. Teen jatkuvasti asioita, jotka eivät ole hyviä ilmastonmuutoksen kannalta.”

Mitä olet itse viimeksi tehnyt taistellaksesi ilmastonmuutosta vastaan?

”Kirjoittanut kirjan, joka toivottavasti herättää ajatuksia. Se on kuitenkin paradoksaalista, koska kirjan eteen kaadetaan puita ja sitä kuljetetaan rekoilla. Pelottelu ei kuitenkaan ole tuloksellista, joten tämä on pieni yritykseni muuttaa maailmaa.”

Lähitulevaisuudessa on kirjassasi kuitenkin ilmastonmuutostakin suurempia voimia, eli rakkaus. Mikä rakkaudessa on vahvinta?

”Epäitsekkyys. Olisi hienoa, jos kaikki ymmärtäisivät, että emme ole maailmassa yksin ja kaikki tämä ei ole vain minua varten. Epäitsekkään toiminnan kautta voisimme paremmin kuin nyt.”

Meksikon ilmastokokouksessa päästiin eteenpäin vauvanaskelin. Nyt pitäisi edetä harppoen. Onko toiveajattelua uskoa, että jossain vaiheessa päättäjät heräävät?

”Elämme demokratiassa, tarvitseeko niiden herätä? Kukaan muu kuin ihmiset näissä maissa, eivät voi vaatia päättäjiä heräämään. Tulisiko sellainen valituksi eduskuntaan joka sanoisi että tulevaisuudessa ei saa ajaa, lentää saa kerran kymmenessä vuodessa ja veroprosenttikin nousee. Verrattuna edelliseen ilmastokokoukseen, uutisointi oli vähäistä. Ylipäätään keskustelua ilmastonmuutoksesta ei ole lähiaikoina ollut. Se ei näytä asialta joka koskettaa, koska se tarkoittaisi luopumista ja sopeutumista ja ne ovat aina vaikeita asioita. Demokratiassa päättäjät valitaan aina vain lyhyeksi ajaksi. Onko poliitikolle houkuttelevaa puhua asioista, jotka toteutuvat kymmenien vuosien aikajänteellä? On tämä varmasti päättäjillekin vaikea pala.”

Maailman pahin epäkohta tällä hetkellä?

”Kaikki inhimillinen toiminta on alisteista pääomalle. Sijoittajista puhutaan kuin avaruusolioista, mutta eivätkö sijoittajat elä samalla planeetalla meidän muiden kanssa. Pääomalla ei ole enää muuta tarkoitusta kuin kasvattaa itseään. Se ei palvele ketään. Ihmiskunta kesytti aikojen alussa tulen, olemme menneet avaruuteen ja keksineet rokotteen poliota vastaan, mutta pääomaa emme jostain syystä saa kuriin.”

Ratkaise se. Mitä pieni ihminen voi tehdä?

”Avaa silmäsi ja näe mistä on kysymys. Kun sen tekee, on vaikea jatkaa toimintaansa samalla tavalla kuin ennen. Jos itse herää, on täysin mahdollista että joku muu ympäristöstä myös herää.”

Maailmassa hyvin tehdään?

”Hämmästyn aina siitä miten paljon maailmassa on hyvää. Se ei ole uutinen, että maailmassa on pahaa, mutta se on ihmeellistä että jatkuvasti tapahtuu asioita, jotka ovat hyviä ja hienoja.”


Teksti: Pirita Tiusanen, kuva: Riku Isohella

Kommentit (10)

HEIKKI REMES | 24.8.2015 - 00:58

HYVÄ JUTTU

| 30.11.2013 - 21:39

Tämä kommentti näkyy vain kirjautuneille käyttäjille

| 8.10.2011 - 16:33

Tämä kommentti näkyy vain kirjautuneille käyttäjille

| 17.9.2011 - 23:26

Tämä kommentti näkyy vain kirjautuneille käyttäjille

| 1.9.2011 - 19:50

Tämä kommentti näkyy vain kirjautuneille käyttäjille

Tiina Raudaskoski | 21.1.2011 - 16:22

Oranssit päivät! <3

| 13.1.2011 - 22:04

Tämä kommentti näkyy vain kirjautuneille käyttäjille

Kari Tolonen | 13.1.2011 - 20:23

Oranssit päivät! <3

| 12.1.2011 - 19:23

Tämä kommentti näkyy vain kirjautuneille käyttäjille

Jari Kolehmainen | 12.1.2011 - 12:59

Oranssit päivät! <3

Tule hyväntekijäksi

Hei Hyväntekijä - tilaa Sharewoodin uutiskirje!

Saat etuja, tarjouksia ja kilpailukutsuja sekä uutiskirjeen kerran kuukaudessa.
Tule mukaan. Hyvän tekeminen tekee onnelliseksi - tutkitusti.

ps. Jos olet rekisteröitynyt Sharewoodiin, saat uutiskirjeen ja edut automaattisesti.