Hyvät Tyypit

Sharewoodin Hyvät Tyypit kertovat, miten he pelastavat maailmaa.

Suomen parhaan rosvojoukon äiti

Viime vuonna Finlandia Juniorilla palkittu kirjailija Siri Kolu haluaa, että lapset saavat seikkailla.

Kirjailija Siri Kolu, mikä on päivän hienoin tekosi?

”Tähän aikaan vuodesta on suunnittelun aika, kun valitsemme siemeniä Hyötykasviyhdistyksestä. Aloitamme tänä vuonna kokeilemaan vuoroviljelyä pienessä puutarhassamme. Tänään huomasin myös, että tyttäreni on hujahtanut kestovaipoissa taas yhden koon, pitää laittaa se aiempi kiertämään kaveripiiriin, että kestoista olisi mahdollisimman paljon hyötyä. Jos pitää nimetä yksittäinen teko tältä päivältä, se on ostamattomuus. Halusin jonkun ihanan sisustuslehden, mutta kävelinkin kaupasta portaat kirjastoon ja lainasin luettavani sieltä.”

Mikä on päivän mustin tekosi?

”Musta teko ei ole päivänpolttava, vaan irvistelen sille yhä: perheessämme on kaksi autoa. Julkisia käyttämällä en ehdi hakea lasta tarhasta työpäivän jälkeen. Ei se silti ihan käy selitykseksi.”

Lastenromaanisi Me Rosvolat palkittiin viime vuonna Finlandia Juniorilla ja vuonna 2009 se voitti Otavan ja Kinoproduction Oy:n lastenromaani- ja elokuvakirjoituskilpailun. Tarina nähdään näillä näkymin siis elokuvateattereissa jouluna 2012. Lastenkirjoissa on usein opetus, mikä se on sinun kirjassasi?

”En tiedä uskonko lastenkirjaan, joka opettaa sormi ojossa, jolloin kirjalla olisi yksi ainoa totuus. Näytän asioita henkilöiden välisissä ristiriidoissa ja tilanteissa. Ekologista elämäntapaa kirjassa sivutaan, kun siinä pohditaan tavaran ali- ja ylijäämää ja ihmisille kertyviä tavaravuoria. Kirjassa tärkeä asia on ystävyys, joka voi syntyä oudoissakin olosuhteissa.”

Miksi haluat opettaa juuri tämän asian lapsille?

”Tavaravuoresta kannattaa huolestua. Itse havahduin Brändätyt –dokumentin äärellä, jossa osoitettiin, kuinka TV:stä tutut visuaaliset hahmot ovat muuttuneet lapselle ystäviksi, joilla lapsi haluaa ympäröidä itsensä. Vanhempana ja taiteilijana toivon voivani korostaa oikeiden perusihmissuhteiden merkitystä. Juhlin sitä, että viisivuotiaani opetteli kiipeämään naapurinpojan puumajaan. Kaverin kanssa seikkaileminen on todellista pääomaa, joka ei häviä tai muutu romuksi kaatopaikalla.”

Itselläsi on kaksi lasta. Mitä he ovat opettaneet sinulle?

”Paluun perusasioihin. Lapset tarvitsevat aikuisen kanssa yhdessä vietettyä aikaa, turvallisia olosuhteita leikkiä ja tutkia maailmaa. Lasten takia huomaan miettiväni omia arvo- ja kulutusvalintojani. Olen kiinnostunut lähialueiden kaavoittamisesta ja puolustan vapaita viheralueita viimeiseen asti. Eläköön seikkailuja täynnä olevat lähimetsät ja jättömaat! Jokainen valitsee vaikuttamisensa kanavan, minä rustaan asiasta lastenkirjaa…”

Voiko saduilla pelastaa maailman?

”Voi. Saduilla voi lisätä uskoa siihen, että pienen ihmisen toiminnalla ja kokemuksilla on vaikutusta.”

Rakastat kirpputoreja. Mikä niissä on parasta?

”Tarinat. Saan metsästäjä-keräilijämäistä tyydytystä etsiessäni itselleni kirpputoreilta meiltä puuttuvia asioita. Kun löytää vaikkapa vanhan peltisen lelun, voi pohtia, kenellä se alun perin oli ja millainen matka sen silmin on nähty. Viime vuosien oivallukseni on se, että myös kirpputorishoppailu on shoppailua. Jos kaapissa seisoo vuosia käyttämättömänä joku ihana vintage-löytö, on se yhtä tuhlailevaista kuin että sen olisi ostanut kaupasta. Kannatan kaverikirpputoreja, joissa yhden ongelmajäte on toisen aarre. Erityisesti lastenvaatteissa tämä on osoittautunut hyödylliseksi.”

Kierrätätkö muutakin kuin vaatteita?

”Kierrätän liki kaiken, mitä keksin. Metallin, patterit, lasin. Paikallinen urheiluseura kerää sanomalehdet. Kotonamme syntyy erittäin vähän jätettä, koska kaikki ekojäte menee omaan kompostiin ja siitä kasvimaalle ja poltettavan jätteen poltamme itse.”

Maailman pahin epäkohta tällä hetkellä?

”Ilmaston lämpeneminen, ehdottomasti. Olemme isoimmissa oppivuosissa sitten renessanssin alun. Seuraavat 50 vuotta kertovat, onko ihmisillä viiden sadan vuoden päästä elämisen mahdollisuuksia.”

Ratkaise se. Mitä pieni ihminen voi tehdä?

”Osallistumalla ilmastotalkoisiin, vaikkei huvittaisi. Itse osallistuisin ympäristöperustaiseen verotukseen erittäin mielelläni. Pieni ihminen voi osallistua sanoin ja teoin rakkaiden asioidensa puolesta, itse teen taidetta kaikesta katoavasta.”

Maailmassa hyvin tehdään?

”Internet on tuonut monenlaisen tiedon ja kokemukset toisten saataville. Tiedot epäkohdista, samoin kuin arjen keksinnöt ja pienet muutoksen askeleet voi saattaa muiden tietoon aivan toisella tavalla kuin vaikka puoli vuosisataa sitten. Kirjailijana rakastan näitä tarinoita. Ihmisenä liityn ja osallistun näihin pieniin muutoskertomuksiin, luen niitä täynnä toivoa.”


Teksti: Pirita Tiusanen Kuva: Katja Lösönen / Otava

Kommentit (18)

HEIKKI REMES | 30.8.2015 - 14:37

HIENOA

| 12.5.2014 - 01:45

Tämä kommentti näkyy vain kirjautuneille käyttäjille

Aira Korpi | 13.6.2012 - 12:12

Oranssit päivät! <3

Maija Häggblom | 2.5.2012 - 19:19

Oranssit päivät! <3

| 1.5.2012 - 11:55

Tämä kommentti näkyy vain kirjautuneille käyttäjille

Jukka Nortunen | 6.1.2012 - 07:41

Oranssit päivät! <3

| 30.10.2011 - 11:30

Tämä kommentti näkyy vain kirjautuneille käyttäjille

| 30.10.2011 - 11:24

Tämä kommentti näkyy vain kirjautuneille käyttäjille

| 10.10.2011 - 21:34

Tämä kommentti näkyy vain kirjautuneille käyttäjille

| 17.9.2011 - 23:17

Tämä kommentti näkyy vain kirjautuneille käyttäjille

| 13.8.2011 - 23:07

Tämä kommentti näkyy vain kirjautuneille käyttäjille

Marjut Martin | 7.3.2011 - 22:33

Oranssit päivät! <3

| 28.2.2011 - 21:22

Tämä kommentti näkyy vain kirjautuneille käyttäjille

| 26.2.2011 - 21:26

Tämä kommentti näkyy vain kirjautuneille käyttäjille

| 24.2.2011 - 22:03

Tämä kommentti näkyy vain kirjautuneille käyttäjille

Teemu Westman | 24.2.2011 - 21:47

Oranssit päivät! <3

| 24.2.2011 - 14:59

Tämä kommentti näkyy vain kirjautuneille käyttäjille

Mari Lammi | 24.2.2011 - 14:51

Oranssit päivät! <3

Tule hyväntekijäksi

Hei Hyväntekijä - tilaa Sharewoodin uutiskirje!

Saat etuja, tarjouksia ja kilpailukutsuja sekä uutiskirjeen kerran kuukaudessa.
Tule mukaan. Hyvän tekeminen tekee onnelliseksi - tutkitusti.

ps. Jos olet rekisteröitynyt Sharewoodiin, saat uutiskirjeen ja edut automaattisesti.