Hyvät Tyypit

Sharewoodin Hyvät Tyypit kertovat, miten he pelastavat maailmaa.

Pariisin Kevät lämmittää

Pariisin Kevään ja Major Label –yhtyeiden keulahahmo Arto Tuunela uskoo että maailma olisi parempi paikka, jos yhden päivän ajan kaikki olisivat tekemättä mitään.

Muusikko Arto Tuunela, mikä on päivän hienoin tekosi?

”Lauloin Meksikon pikajunan. Laulaminen on parhaita asioita, joita ihminen voi tehdä.”

Mikä päivän mustin tekosi?

”Olen ajoittain tolkuttoman huono arvioimaan ajankäyttöäni, joten olin eilen ja tänään myöhässä. Aiheutin sillä itselleni kiirettä ja hermostuneisuutta, jonka purkaa helposti avovaimoon tai bändikavereihin. Onneksi he kuitenkin tuntevat minut niin hyvin, että jaksavat. En ole mahdoton, mutta aina sitä voisi harrastaa vähemmän.”

Lupaus! Mitä aiot sille tehdä?

”Repun voisi ainakin pakata illalla etukäteen, kun olen lähdössä keikalle. Osaan olla tarvittaessa ajoissa, joten myöhästelyt ovat laiskuutta.”

Tekijänoikeuksista on käyty runsaasti keskustelua puolesta ja vastaan. Kerro miksi muusikot kaipaavat tiukempia tekijänoikeuslakeja?

”Tallennetun musiikin kaupankäynti on muuttunut. Fyysisyys on katoamassa ja koko tekijänoikeusmaailma on murroksessa. Kun musiikki on netissä ladattavana, unohtuu helposti, että korvaus siitä kuuluu muusikolle. Ladattavat tiedostot tallennetaan kuitenkin kovalevylle, joten se pitää olla verrattavissa esimerkiksi CD-levyyn. Säännöt eivät ole vielä selkiintyneitä, mutta onneksi löytyy aktiivisia muusikoita, jotka yrittävät pitää oikeuksistamme huolta. Se, että musiikista ei oikeastaan haluta maksaa ollenkaan aiheuttaa turhautumista muusikoille ja levy-yhtiöille. Ajatellaan helposti, että kun nyt teet musiikkia rakkaudesta musiikkiin, varmaankin myös elät siitä rakkaudesta. Taide ei kuitenkaan ole itsestään selvä laji. Kaikesta tehdystä työstä ei makseta. Jos lopettaa päivätyöt ja ryhtyy taiteilijaksi ottaa tietoisen riskin. Palkkiot eivät tipahtele tilille kuin plussamainoksessa. Musiikkia pitää myös myydä, jos siitä haluaa elannon.”

Muusikko viettää elämänsä aikana tuhansia ja tuhansia tunteja soittamassa, säveltämässä ja hiomassa musiikkiaan. Tuntipalkka ei ole häävi. Onko ihmisillä väärä kuva muusikon työstä, vai miksi musiikista ei haluta maksaa?

”Mielenkiintoista musiikissa on, että sen tekeminen näyttää tulevan sydämestä ja sielusta. Kuulijalle jää tunne, että artisti on saanut ylemmiltä voimilta lahjan. Kukaan ei oikeasti halua tietää, että muusikko on saattanut treenata. Ajatellaan yhtä keikkaa, joka kestää puolitoista tuntia. Taustatyöhön menee noin 9-10 tuntia. Ensin haetaan kamat, ajetaan keikkapaikalle ja tehdään soundchek. Keikan jälkeen puretaan setti ja ajetaan seuraavalle keikkapaikalle tai kotiin. Keikkaa varten myös treenataan noin neljä tuntia per keikka. On vaikea laskea kaikkea aikaa, joka keikkaan menee. Luovaa työtä, kuten biisien kirjoittamista, ei voi mitata, koska sitä tekee jatkuvasti alitajuisesti.”

Jos saisit valita yhden hyvän teon, jota kaikki maailman ihmiset toteuttaisivat yhden päivän ajan, mikä se olisi?

”Että kukaan ei tekisi mitään. Suurin osa ihmisistä tekee ensin ja sitten vasta miettii. Moni ei edes tiedä mitä on itse asiassa tekemässä. Ajattele mitä tapahtuisi, jos Kim Jong Il ei tekisi mitään!”

Olisitko valmis maksamaan enemmän sähköstäsi, jos se olisi ekologisempaa? Kuinka paljon?

”Puolet enemmän, jos sähkö tuotettaisiin ekologisimmalla tavalla. Esimerkiksi aaltovoiman kehittämiseen pitäisi laittaa niin paljon rahaa, että se saataisiin isoon tuotantoon. Kaikkien pitäisi myös tinkiä omasta kulutuksestaan. Tästä tulee kuitenkin paljon jatkokysymyksiä. Meidän musiikkiamme soitetaan sähköllä. En haluaisi lopettaa rokin soittamista ja vaihtaa sitä mandoliinikeikkaan. Kotona voisin tinkiä monestakin. Mistä on oikeasti valmis tinkimään, se on todellinen kysymys.”

Maailman pahin epäkohta tällä hetkellä?

”Se, että ihminen on täysin vieraantunut todellisuudesta.”

Ratkaise se. Mitä pieni ihminen voi tehdä?

”Jokaisen pitää ratkaista se omalla kohdallaan. Ala elämään todellisuudessa. Huomaa itsesi, äläkä tee turhaa. On helppo huomata mitä toiset ja itsekin tekee väärin. Sen tekemättä jättäminen on jo paljon vaikeampaa.”

Maailmassa hyvin tehdään?

”Ajatusten valinnanvapaus on hieno asia. Jokaisella on oikeus ja velvollisuus siihen, eikä sitä voi ottaa kukaan pois.”


Teksti: Pirita Tiusanen Kuva: Sony

Kommentit (12)

HEIKKI REMES | 23.8.2015 - 02:55

HYVÄ JUTTU

| 22.7.2014 - 07:50

Tämä kommentti näkyy vain kirjautuneille käyttäjille

| 6.6.2012 - 02:44

Tämä kommentti näkyy vain kirjautuneille käyttäjille

Irja Teräslahti | 8.5.2012 - 21:38

Oranssit päivät! <3

| 27.4.2012 - 14:55

Tämä kommentti näkyy vain kirjautuneille käyttäjille

Jenni - | 2.12.2011 - 14:31

Oranssit päivät! <3

| 28.10.2011 - 21:25

Tämä kommentti näkyy vain kirjautuneille käyttäjille

| 17.9.2011 - 22:48

Tämä kommentti näkyy vain kirjautuneille käyttäjille

| 14.9.2011 - 14:17

Tämä kommentti näkyy vain kirjautuneille käyttäjille

| 21.5.2011 - 09:18

Tämä kommentti näkyy vain kirjautuneille käyttäjille

| 1.4.2011 - 09:51

Tämä kommentti näkyy vain kirjautuneille käyttäjille

| 31.3.2011 - 16:25

Tämä kommentti näkyy vain kirjautuneille käyttäjille

Tule hyväntekijäksi

Hei Hyväntekijä - tilaa Sharewoodin uutiskirje!

Saat etuja, tarjouksia ja kilpailukutsuja sekä uutiskirjeen kerran kuukaudessa.
Tule mukaan. Hyvän tekeminen tekee onnelliseksi - tutkitusti.

ps. Jos olet rekisteröitynyt Sharewoodiin, saat uutiskirjeen ja edut automaattisesti.