Hyvät Tyypit

Sharewoodin Hyvät Tyypit kertovat, miten he pelastavat maailmaa.

Hiilijalanjäljeksi nolla

Sitran Energiaohjelman johtaja Jukka Noponen tekee työtä paremman Suomen eteen. Energiantuotanto voi tuntua liian suurelta asialta yhden ihmisen ratkaistavaksi, mutta jokainen voi vaikuttaa helposti omilla teoillaan.

Sitran Energiaohjelman johtaja Jukka Noponen, mikä on päivän hienoin tekosi?

“Kävin pyörällä töissä. Teen joka päivä työtä energiatehokkuuden parantamiseksi ja päästöjen vähentämiseksi.”

Mikä päivän mustin tekosi?

”Kesämökin lämmittäminen sähköllä.”

Lupaus! Mitä aiot tehdä asialle?

“Asennan kesämökille aurinkopaneeleja.”

Kansalaisia on neuvottu luopumaan turhasta sähkönkäytöstä, sulkemaan valot huoneesta poistuessa, irrottamaan kännykän laturin sähköverkosta, kun sitä ei käytä ja laskemaan asunnon lämpötilaa. Mitä muuta tavallinen kansalainen voi tehdä säästääkseen sähköä?

“Jos asuu sähkölämmitteisessä talossa voi vaihtaa sähköstä muuhun energiamuotoon ja parantaa talon energiatehokkuutta. On tärkeää myös muistaa kohtuullisuus asumisessa, eli montako neliötä oikeasti tarvitsee? Voi myös miettiä, että onko tiloja pidettävänä lämpöisenä, joita ei käytä. Valaisimiin voi vaihtaa energiansäästölamput tai jopa LEDit. Hankkiessa uusia laitteita on syytä kiinnittää huomiota energialuokkaan. Tärkeää on, että kansalaiset tiedostaisivat mistä heidän hiilijalanjälkensä muodostuu. Karkeita laskureita löytyy useita esim. http://www.ilmastodieetti.fi/Ilmastolaskuri.html.”

Kummalla on suurempi vastuu energian säästämisestä, väestöllä vai teollisuudella?

“Yhdyskunnissa, rakennuksissa ja liikenteessä kulutetaan enemmän energiaa kuin teollisuudessa. Molemmilla on suuri vastuu. Iso vastuu on myös yhteiskunnalla ja sen päättäjillä. Kansalaisella on suuri vaikutusmahdollisuus, kun hän vaan tiedostaisi ja muistaisi mahdollisuutensa vaatia energiatehokkuutta ja vähäpäästöisyyttä.”

Miten Suomen hiilijalanjälkeä voitaisiin pienentää?

“Tekemällä laajasti, määrätietoisesti, suunnitelmallisesti ja jatkuvasti päästöjä pienentäviä tekoja. Iso askel olisi ilmastolain säätäminen Suomelle. Seuraavat asiat auttaisivat myös paljon: Uusiutuvien polttoaineiden merkittävä lisääminen sähkön ja lämmön tuotannossa, uudisrakentamisen kehittäminen nollaenergiatasolle, korjausrakentamisen energiatehokkuus, päästö- ja energiatehokkuuslaskenta kaikkeen kaavoitukseen, aurinkoenergian tukeminen, julkisen ja kevyen liikenteen tukeminen paremmalla suunnittelulla, energianeuvonta, lähi- ja kasvisruokakulttuurin edistäminen ja lentomatkailun vähentäminen. Ihmisille pitäisi näyttää, että he pystyvät työssään ja kotonaan toimimaan ilmastonmuutosta vastaan.”

Mikä on viimeisin kansainvälinen keksintö tai käytäntö energian säästössä, joka kannattaisi ottaa myös Suomessa käyttöön?

“Aurinkosähkön ja pientuulivoiman tukeminen. Aurinkoenergian alueella tulee jatkuvasti uusia tehokkaampia ratkaisuja jopa Suomesta, kuten tehokkaat aurinkokeräimet rakennusten katoilla ja julkisivuissa. Ei tarvitse keskittyä uusiin, kun olemassa olevia hyviä käytäntöjä on käyttämättä.”

Uudisrakentamisessa puhaltavat vihreät tuulet, mutta voiko vanhaa taloa muuttaa ympäristöystävällisemmäksi? Mitä esimerkiksi kerrostaloyhtiö voisi tehdä?

“Kerrostaloyhtiössä voi aloittaa selvittämällä mihin energia kuluu ja listaamalla energiatehokkuutta parantavat ja kohtuuhintaiset toimenpiteet ammattihenkilön avulla. Tarpeet ovat hyvin talokohtaisia, mutta valaistuksesta, ikkunoista ja julkisivuista voi aloittaa. Aina ei tarvitse edes tehdä ikkunoiden vaihtoa, vaan ikkunoiden ammattimainen tiivistäminen voi auttaa. Veden käyttöä ja lämpöä tulisi mittaroida ja sopia kulutusta vähentävistä toimista. Lisäksi talon voisi kuvata lämpökameralla lämmönvuotokohtien paikallistamiseksi.”

Voisiko myös omakotitaloa remontoida ympäristöystävällisemmäksi?

“Ehdottomasti. Lämmitysmuodon muutos, lämpötilan alennus, ikkunoiden uusiminen tai uudelleen tiivistäminen, lisäeristys, lämmön talteenotto ilmanvaihtoon, lämpöpumppu ja aurinkopaneelien asentaminen ovat hyviä vaihtoehtoja.”

Suomalaiset muuttavat pian mökeille kesälomien ajaksi. Mitä mökillä voisi tehdä, jotta lomasta ei jäisi suurta hiilijalanjälkeä?

”Mökillä voi tehdä samoja toimenpiteitä kuin omakotitalossakin. Mökillä kannattaa myös viettää pidempiä aikoja yhteen menoon, jotta jatkuva liikennöinti ei aiheuta päästöjä. Kannattaa tukea paikallisia tuotteita energiankulutuksen ja ruoan suhteen. Lähikaupan tukeminen vähentää päivittäistavaroiden hakemisesta tuotettuja päästöjä.”

Jos saisit valita yhden hyvän teon, jota kaikki maailman ihmiset toteuttaisivat yhden päivän ajan, mikä se olisi?

”Lukisivat kotona maailman tila-kirjaa ja energiansäästöoppaita.”

Maailman pahin epäkohta tällä hetkellä?

“Maailman suurimpien päättäjien päättämättömyys aidosti sitoutua päästöjen vähentämiseen.”

Ratkaise se. Mitä pieni ihminen voi tehdä?

”Omilla määrätietoisilla valinnoillaan ja toimillaan voi antaa viestin markkinoille ja poliitikoille.”

Mitä maailmassa tehdään hyvin?

“Panostetaan uusiutuvan energian tuotannon ja energiatehokkuuden teknologian ja palvelujen kehittämiseen ja käyttöönottoon. Tämä vaihtelee paljon maittain. Edelläkävijämaat korjaavat potin: saavat uutta teollisuutta, työpaikkoja ja kilpailuetua.”


Teksti: Pirita Tiusanen Kuva: Sitra, kuvaaja Sami Kulju

Kommentit (14)

HEIKKI REMES | 28.8.2015 - 19:52

HIENOA

| 2.7.2012 - 01:24

Tämä kommentti näkyy vain kirjautuneille käyttäjille

| 27.11.2011 - 11:56

Tämä kommentti näkyy vain kirjautuneille käyttäjille

Tanja Hietanen | 24.11.2011 - 21:22

Oranssit päivät! <3

| 24.11.2011 - 12:19

Tämä kommentti näkyy vain kirjautuneille käyttäjille

| 21.11.2011 - 15:17

Tämä kommentti näkyy vain kirjautuneille käyttäjille

| 21.11.2011 - 14:15

Tämä kommentti näkyy vain kirjautuneille käyttäjille

| 2.11.2011 - 10:43

Tämä kommentti näkyy vain kirjautuneille käyttäjille

| 1.11.2011 - 21:59

Tämä kommentti näkyy vain kirjautuneille käyttäjille

| 17.9.2011 - 22:38

Tämä kommentti näkyy vain kirjautuneille käyttäjille

| 17.9.2011 - 22:28

Tämä kommentti näkyy vain kirjautuneille käyttäjille

| 17.8.2011 - 12:07

Tämä kommentti näkyy vain kirjautuneille käyttäjille

| 14.7.2011 - 14:04

Tämä kommentti näkyy vain kirjautuneille käyttäjille

| 13.7.2011 - 22:28

Tämä kommentti näkyy vain kirjautuneille käyttäjille

Tule hyväntekijäksi

Hei Hyväntekijä - tilaa Sharewoodin uutiskirje!

Saat etuja, tarjouksia ja kilpailukutsuja sekä uutiskirjeen kerran kuukaudessa.
Tule mukaan. Hyvän tekeminen tekee onnelliseksi - tutkitusti.

ps. Jos olet rekisteröitynyt Sharewoodiin, saat uutiskirjeen ja edut automaattisesti.