Äiti Manna
Laulaja-lauluntekijä Manna seisoo vahvasti oman nousujohteisen uransa takana. Äitinä hän kaipaa Suomeen yhteisöllisyyttä ja toisista huolehtimista.
Muusikko Manna, mikä on päivän hienoin tekosi?
”Juttelin yksinäiselle mummolle pitkään puistossa. En tosin kokenut, että se on vain auttamista, vaan nautin keskustelusta itsekin.”
Mikä on päivän mustin tekosi?
”Joudun työni takia lentämään paljon. Käytännössä minun on kuitenkin mahdotonta toimia toisin.”
Kolmas albumisi, Shackles, ilmestyi syksyllä. Sen tunnelma liikkuu unen ja todellisuuden rajamailla. Levysi nauhoitettiin Los Angelesissa ja sen tuotti useiden kuuluisien artistien kanssa yhteistyötä tehnyt Alain Johannes. Jokainen muusikko varmasti haaveilee joskus tekevänsä sitä mitä nyt teet. Tuntuuko joskus siltä, että elät unessa?
”Olen konkreettisesti kaiken tämän takana, joten minulla ei ole sellaista oloa, mutta väsyneenä muistutan joskus itseäni siitä, että elän unelmaani. Teen musiikkia arvostamieni ihmisten kanssa ja esiinnyn ympäri maailmaa. Olen ottanut suuria askelia, mutta ne eivät olisi tapahtuneet ilman omaa rohkeuttani mennä haaveitani kohti. Jännitin esimerkiksi säveltämistä pitkään ja aluksi kirjoitin vain sanoituksia. Jos haluaa tehdä kaikkea, pidetään kontrollifriikkinä, mutta uransa ja musiikkinsa takana seisominen vaatii päätöksiä. Se on vastuun ottamista. Paradoksi tässä on se, että kun mies toimii samoin, sitä ei päivitellä ollenkaan. Tällaiset stereotypiat muuttuvat kun naiset ja tytöt ryhtyvät toteuttamaan itseään.”
Vastakohtana kaikelle hypetykselle, olen törmännyt sinuun Helsingin Sörnäisissä treeniskompleksissa, jossa treenaa kaikentasoisia bändejä 20-30 neliön kopeissa. Menestyneiden muusikkojen kuvitellaan usein elävän luksuselämää, todellisuus ei taida kuitenkaan olla näin?
”Kuten muissakin ammateissa, muusikkoudessa on huippuhetkensä ja arkensa. Arjessa luodaan pohja musiikille. Livebändin pitää treenata, jotta osaa soittaa yhdessä ja keikoilla roudataan kamoja. Siellä eivät personal assistentit kitaroita kanna. Mihinkään ei pääse ilman työtä.”
Olet aiemmin kertonut, että sinua kiusattiin koulussa. Mitä kiusaaminen sinusta on?
”Se on vallankäyttöä ja ilmiönä latistava. Kaipaisin Suomeen yhteisöllisyyttä. Täällä sanotaan helposti, että asia ei kuulu minulle. Se on pakoilua vastuusta. Jos ympäristössä tapahtuu pahaa, siihen pitää reagoida. Se on yhteinen asia.”
Olet 8-vuotiaan tytön äiti. Jos häntä kiusattaisiin koulussa, kenellä olisi vastuu ja miten äitinä toimisit, jotta tilanne saataisiin ratkeamaan?
”Puuttuisin asiaan, jotta se loppuisi ennen kuin tilanne villiintyy. En jäisi sivustakatsojaksi, vaan reagoisin. Kiusaaminen on kaikkien vastuulla. Vanhempien pitää uskoa mitä kuulevat, eikä kieltää sitä ja toimia yhteistyössä opettajien kanssa. Hyssyttely on kaiken pahan alku ja juuri. Kiusaaminen pitää ottaa vakavasti, tapahtuu se missä tahansa. Se ei ole sen aktiivisen tekijän vika, vaan ympäristön vika, joka antaa sen jatkua.”
Jos saisit valita yhden hyvän teon, jota kaikki maailman ihmiset toteuttaisivat yhden päivän ajan, mikä se olisi?
”Paha kylvää pahaa ja hyvä kylvää hyvää. Jos kaikki keskittyisivät olemaan hyviä toisilleen, ilman omia taka-ajatuksia, maailmasta tulisi heti parempi. Olen ihminen, kuten muutkin, joten välillä muistutan tästä myös itseäni.”
Länsimaisen yritysmaailman jumala on raha, mutta ovatko sen palvojat aina roistoja? Voiko bisneksellä parantaa maailmaa?
”Tottakai, kun ajaa hyvä arvoja ja noudattaa moraalia. Silloin siinä on syvempikin funktio kuin raha.”
Maailman pahin epäkohta tällä hetkellä?
”Pelko. Se lietsoo pahuutta, kuten sotia ja rasismia ja lisää erillisyyden tunnetta. Maailmasta puuttuu inhimillinen yhteisöllisyys. Erotamme kansoja ja kansalaisuuksia toisistaan ja luomme vahvoja rajoja rotujen ja kulttuurien välille.”
Ratkaise se. Mitä pieni ihminen voi tehdä?
”Viljele arvoja, joiden pohja on muualla kuin kylmässä yksilöllisyydessä, joka ohjautuu rahasta, henkilökohtaisesta voitosta ja menestyksestä. Se on haastavaa, koska kaikki yrittävät selviytyä.”
Maailmassa hyvin tehdään?
”Ihmiset ovat muuttaneet itsenäisesti tapojaan ekologiseen suuntaan. On surullista että ääriasiat toimivat herättäjinä, mutta sellaisia me ihmiset olemme. Toivon että herääminen tapahtuisi meille niin, ettei kauheuksien tarvitsisi tulla omalle tontille asti, ennen kun oivallamme muuttua.”
Teksti: Pirita Tiusanen Kuva: Manna
Kommentit (50)
HEIKKI REMES | 17.2.2016 - 01:24