Hyvät Tyypit

Sharewoodin Hyvät Tyypit kertovat, miten he pelastavat maailmaa.

Rosa Karo ABC

Ikä: 38

Pituus: 172 cm

Paras tapa auttaa: Pidä silmät auki ja toimi intuitiivisesti, kun näet/tiedät/kuulet jonkun tarvitsevan pientä tai isoa apua.

Plus: Sahaja Yoga, hyvä meditaatiotekniikka ja aina maksuton!

Miinus: Monsanto. Aaaaarghhhh! Pysäyttäkää ne!

Arkisto

Hyvä vahvistaa hyvää
Afrikan auttaja
Joululauluista hyvät vibat
Saa syödä!
Kirjallisuus lisää empatiaa
Olga ja keräyslipas
Popilla maailma paremmaksi
Usko itseesi!
Hyvää ja kaunista
Itämeren puolesta
Paola toteuttaa unelmiaan
Kestävää kasvua
Hyvä biisi parantaa maailmaa
Naapurille apua
Vähemmällä enemmän
Ideoi ja innostu
Hidastamalla onneen
Kirjailija eläinten asialla
Ympäristö kasvattaa
Hyvä hittinikkari

Onnellinen elokuvaohjaaja

Elokuvaohjaaja Rosa Karo teki positiivisen elokuvan, jonka kuvauksissa laskettiin hiilijalanjälkeä. Avain Italiaan –elokuva on siis ekologinen edelläkävijä, jopa Hollywoodissa.

Elokuvaohjaaja Rosa Karo, mikä on päivän hienoin tekosi?

“Avain Italiaan -elokuvalla on paljon nuoria katsojia, joita on koskettanut sen maailma ja myös sen pieni ekologinen viesti puiden istuttamisesta. Elokuvan ennakkoihin myydyistä lipuista on voinut halutessaan lahjoittaa dollarin Ian Somerhalderin säätiölle, ja tänään siirsin kertyneen avustussumman säätiön tilille. Somerhalder, joka on tunnettu mm. Lostin ja Vampyyripäiväkirjojen näyttelijänä, on myös erittäin innokas luontoaktivisti ja yrittää saada nimenomaan nuoria liikkeelle luonnon- ja eläintensuojelun asioissa. On hienoa, kun joku julkisuudessa oleva nuorten idoli käyttää rahaansa, aikaansa ja energiaansa hyvään, eikä vain bilettämiseen ja autojen tai moottoripyörien ostamiseen. Merkitsin myös Lumituulen osakkeita, olen kiinnostunut ekosähköstä ja varsinkin tuulivoimasta ja sen kehittämisestä.”

Entä päivän mustin teko?

“Laitoin ruokajätteet tavallisten roskien sekaan kun en ollut muistanut hankkia sopivia pusseja orgaanisten erittelyyn. Kaupungissa ollessa näin välillä käy, maalla kiikutamme tunnollisesti ruoanjätteet kompostiin, siinä syy- ja seuraussuhde eli tästä saatava "palkinto" on niin konkreettinen.”

Ohjasit ja käsikirjoitit Avain Italiaan –elokuvan. Se on positiivinen tarina. Nykyään vaaleanpunaisten lasien läpi katsominen ei tunnu olevan muotia. Mikä sai sinut rikkomaan suomessa vallalla olevaa tapaa tehdä elokuvaa?

“Aloitimme elokuvan kuvaamisen ilman ulkopuolista rahoitusta, joten meillä oli vapaus suunnata elokuvamme kenelle halusimme. Idealistisena ideana oli tehdä erilainen ja voimaannuttava elokuva sellaiselle yleisölle, joille tekeminen ei ole kaupallisesti kannattavaa - eli kaunosieluille, jotka eivät kaipaa takaa-ajoja ja räjähdyksiä. Tietenkin saimme Suomessa aika paljon raippaa miespuolisilta kriitikoilta, mutta myös paljon kiitosta naistenlehdissä ja hyvää palautetta yleisöltä, joka levityksen pienuudesta huolimatta jotenkin on löytänyt elokuvan ja saanut siitä jotakin itselleen. Katsojakunta on ollut mielenkiintoinen sekoitus kaikenikäisiä naisia ja pariskuntia.”

Painimme tällä hetkellä suurien ongelmien ja uhkien kanssa maailmanlaajuisesti. Mitä pieni ihminen voi tehdä pitääkseen positiivisuutta yllä?

“Arjen kanssa painimiseen paras ase tuntuu olevan, että yrittää pysytellä nykyhetkessä omien ajatustensa ja reaktioidensa tasolla. Jos ajattelee aina, että "ei se viimeksikään onnistunut", tuskin enää yrittää uutta tai astuu mukavuusalueensa ulkopuolelle. Jos taas elää vain tulevaisuutta suunnitellen, tai odottaen, että "sitten kun" jotkut ehdot tai toiveet täyttyvät, jää kokematta täysillä kulloinkin arvokkain hetki elämässä - juuri nyt. Jos ajatellaan ympäristöön liittyviä asioita, on henkisesti tärkeää, että itse yrittää parhaansa ja luottaa siihen, että muutkin näin tekevät ennemmin tai myöhemmin. Kaikille on varmaan jo nyt selvää, etteivät maapallon kustannuksella käytävät kulutusjuhlat voi loputtomiin jatkua.”

Mietitkö elokuvaa tehdessäsi miten saisit esimerkiksi elokuvan hiilijalanjälkeä pienemmäksi?

“Kyllä, paljonkin. Meillä oli Italian seitsemänviikkoisissa kuvauksissa "carbon-neutral production checklist" käytössä. Yritimme mm. vähentää muovin käyttöä kuvauksissa sillä, että meillä ei ollut muovisia vesipulloja ollenkaan, vaan kaikki toivat oman juomapullonsa, joita täytettiin sitten paikallisella vuoristopuronraikkaalla vesijohtovedellä. Kierrätimme, suosimme lähiruokaa ja yritimme pitää tuotannon mahdollisimman paperittomana ja nauhattomana - kuvasimme digitaaliselle RED - formaatille ja siirsimme paljon tiedostoja sähköpostitse ja muistitikuilla. Mutta täydelliseen suoritukseen emme tietenkään päässeet, kun monet näyttelijät lensivät paikalle eri maista ja jouduimme käyttämään tuotannossa autoja liikkuessamme kuvauspaikkojen välillä.”

Ovatko vihreät arvot nousemassa elokuvateollisuudessa ja mitkä ovat ne asiat, joista voisi elokuvaa tehdessä tinkiä luonnon hyväksi?

“Onneksi Hollywoodissakin on alettu kiinnittää huomiota "ekotuotantoon" ja kuulemma esim. Avatarin jatko-osasta yritetään tehdä hiilineutraalia. Se olisi suuri saavutus varsinkin kulttuurissa, jossa lennellään helikoptereilla ja yksityiskoneilla ja muutenkin ainakin tavattiin suhtautua ympäristön saastuttamiseen valitettavan kevytkenkäisesti. Jos kaikkein tuhlailevaisimmat ylilyönnit pystyttäisiin välttämään, se olisi jo suuri parannus. Pienetkin asiat jotka tehdään tuotannossa, kuten isojen ihmismäärien ruokailussa kierrätys, posliini- tai paperilautaset, lisäävät tietoisuutta ekotekojen tärkeydestä ja saattavat tuoda muutoksia samojen ihmisten seuraaviin tuotantoihin tai jopa kotona tapahtuvaan "ekoiluun". Los Angelesissa, jossa vietämme aikaa joka vuosi, on ollut hauska seurata miten ökyilevät Hummerit ja muut isot bensasyöpöt limusiinit ja maasturit ovat vähitellen tehneet tilaa Priuksille. Tähän tärkeänä syynä on ollut asenteiden muuttuminen, mutta tietenkin myös bensan hinnan nousu sekä trendikkyyskysymys - kuulemma filmitähtien pr-ihmisetkin ovat imagosyistä kehottaneet asiakkaitaan siirtymään hybridiautoihin. Oli syy mikä tahansa, hyvä niin, varsinkin kun siellä perheen jokaisella yli 16-vuotiaalla on oma auto.”

Mitkä ovat sinun ekologisuutesi tärkeimmät säännöt?

“Yritän kunnioittaa maapalloa ja sen meille kaikille tarjoamia "palveluita", tai lahjoja, joita ilman elämä täällä ei edes olisi mahdollista. Ihmettelen aina, miten kaunista, moninaista ja tarkoituksellista kaikki täällä on, ja miten paljon meillä on asioita, jotka eivät alunperin maksaneet mitään - puhdas ilma, puhdas vesi, ravinteikas maa, jossa voi kasvattaa kaikenlaista ja eläimet, joista yksi on tämä itsejulistautunut "luomakunnan kruunu" eli ihminen. Suuressa laajentumishalussamme olemme luoneet paljon kehitystä, mutta myös kuormittaneet ympäristön epätasapainoon. Pyrin kohtuullisuuteen kaikessa, säästämään resursseja ja välttämään turhia päästöjä, mutta olen ensimmäinen myöntämään, ettei panokseni luonnon puolesta ole ideaali ja parantamisen varaa olisi. Vaikka meillä ei esimerkiksi ole omaa autoa, lennämme melko paljon, joten varmasti hiilijalanjälkemme on silti keskimääräistä suurempi.”

Omistit syksyllä Tulsan kansainvälisiltä elokuvajuhlilta saamasi palkinnon kaikille naispuolisille elokuvantekijöille. Istuuko elokuvamaailmassa perinteiset naisen ja miehen roolit?

“Meillä Suomessa on ilahduttavan paljon naisia elokuvalan kaikissa hommissa, alkaen käsikirjoittajista ja ohjaajista kuvaajiin ja kamera-assareihin, jotka ovat muualla maailmassa yleensä miehiä. Siis asiat eivät täällä ole ollenkaan hullummin. Uskoisin, että naispuolisille katsojille (eli puolelle väestöstä!) on tärkeää, että on naispuolisia käsikirjoittajia, ohjaajia ja tuottajia, jotka toteuttavat tarinoita naisten kokemusmaailmasta. Tietenkään sukupuoleen ei pitäisi koko ajan tuijotella, eikä se sinänsä kerro tekijästä paljoakaan - on naisia, joiden taide on hyvinkin rankkaa, ja toisaalta miehiä, joiden leffat, kirjat, maalaukset ovat vaikka pehmeitä ja tunteellisia. Olennaista olisi, että kaikille annettaisiin mahdollisuus kukoistaa ammatissaan, riippumatta sukupuolesta tai muista asioista, jotka asettavat jonkinlaiseen (joskus kuvitteelliseenkin) enemmistöön tai vähemmistöön.”

Jos saisit valita yhden hyvän teon, jota kaikki maailman ihmiset toteuttaisivat yhden päivän ajan, mikä se olisi?

“Ajatukset risteilivät ensin käytännön asioissa, kuten veden säästämisessä suihkun tai hampaidenpesun aikana ja valojen laittamisessa pois tyhjistä huoneista, mutta luulen että yhden päivän vaikutukset olisivat kuitenkin aika marginaaliset. Ehkä haluaisin testata positiivisen energian voimaa maailmanlaajuisella kampanjalla, jossa jokainen ihminen maksimoisi rakkauden, arvostuksen ja hyväksynnän eleet toisia kohtaan. Se voisi poikia vaikka minkälaisia "väreitä veteen". Ehkä hyvät teot ja avunannot jatkuisivat niin, ettei asennemuutos jäisi ainoastaan yhden päivän ihmeeksi.”

Mikä on maailman pahin epäkohta tällä hetkellä?

“Ympäristöpuolella kaikkien resurssien hillitön riistäminen ja tuhlaileva käyttö. Ihmiskunnan puolella materialismi, vallanhalu, fanatismi ja avoin tai peitelty aggressiivisuus, joka pahimmillaan saa äärimmäisiä muotoja, kuten sodat tai terrori-iskut. Nämä vaikuttavat lukemattomien ihmisten elämään tuomalla turvattomuutta, pelkoa, tuhoa ja menetystä sen sijaan, että kaikki saisivat elää rauhassa toinen toistaan tukien.”

Ratkaise se. Mitä pieni ihminen voisi sille tehdä?

“Hyvä ja vaikea kysymys. Monien mielestä on optimismia uskoa, että ihminen voisi olla pohjimmiltaan hyvä, mutta minä olen tämän uskoni vielä säilyttänyt. Koska toista henkilöä - saati sitten maailmaa - on hyvin vaikea muuttaa, hyvyyteen, oikeanmukaisuuteen ja sydämellisyyteen pyrkimisen pitää lähteä jokaisesta yksilöstä. Jos kaikki ajattelisivat ja toimisivat niin, sen olisi pakko näkyä ensin ruohonjuuritasolla ja sitten jopa kansallisella ja kansainvälisellä tasolla. Samalla tavalla pienten henkilökohtaisten ekotekojen ja eriarvoisuutta karttavien asenteiden pitäisi lähteä jokaisesta ihmisestä. Mutta ymmärrän kyllä, että silti kyse on monimutkaisesta maailmasta, jossa mikään ei ole mustavalkoista, ja harmaan eri sävyt vaan lisääntyvät ajan myötä. Esimerkiksi kun akuuteista alueellisista konflikteista tulee kroonisia ja historiaa vihollisten tai kilpakumppanien välillä on vain liikaa. Tästä tulee mieleen kiitollisuus. Olemme niin onnekkaita täällä Suomessa. Vaikka meilläkin on kaikenlaisia sosiaalisia ongelmia, saamme kuitenkin asua suhteellisen yltäkylläisyyden keskellä maassa, jossa on demokratia eikä ole sotatilaa.”

Mitä maailmassa tehdään hyvin?

“Maailmassa tehdään paljonkin hyvin! On hienoa nähdä, mitä kaikkea ihmiset keksivät parantaakseen maailmaa ja ilahduttaakseen toisiaan. Nostan hattua kaikille kansainvälisen ja ruohonjuuritason toimijoille! Viimeksi ilahdutti kiva.org, joka mahdollistaa mikrolainojen antamisen kehitysmaiden yrittäjille. Minulla on monta 50-100 euron lainaa vetämässä Kivan kautta naisyrittäjille, mm. mongolialaiselle kauneussalongin perustajalle, kolumbialaiselle kioskinpitäjälle ja pienen intialaisen vaateompelimon naisille.”


Teksti: Pirita Tiusanen Kuvat: Jouni Harala, Katja Hagelstam ja Rosa Karo

Kommentit (51)

HEIKKI REMES | 18.8.2015 - 23:01

HYVÄ JUTTU

| 20.6.2012 - 13:46

Tämä kommentti näkyy vain kirjautuneille käyttäjille

Anni Sirkka | 20.6.2012 - 13:41

Oranssit päivät! <3

Raija Pekkanen | 16.5.2012 - 10:44

Oranssit päivät! <3

marjut arkko | 14.3.2012 - 15:14

Oranssit päivät! <3

Helena Hämäläinen | 29.2.2012 - 18:45

Oranssit päivät! <3

| 27.2.2012 - 20:32

Tämä kommentti näkyy vain kirjautuneille käyttäjille

| 27.2.2012 - 19:53

Tämä kommentti näkyy vain kirjautuneille käyttäjille

| 27.2.2012 - 19:50

Tämä kommentti näkyy vain kirjautuneille käyttäjille

Heidi Jokela | 27.2.2012 - 13:25

Oranssit päivät! <3

| 27.2.2012 - 12:18

Tämä kommentti näkyy vain kirjautuneille käyttäjille

Titta Kii | 26.2.2012 - 22:51

Oranssit päivät! <3

| 26.2.2012 - 16:57

Tämä kommentti näkyy vain kirjautuneille käyttäjille

Paula Korpi | 26.2.2012 - 16:47

Oranssit päivät! <3

Raija Kuisma | 26.2.2012 - 15:45

Oranssit päivät! <3

| 26.2.2012 - 14:02

Tämä kommentti näkyy vain kirjautuneille käyttäjille

Mari Olin | 25.2.2012 - 17:52

Oranssit päivät! <3

| 24.2.2012 - 22:27

Tämä kommentti näkyy vain kirjautuneille käyttäjille

Teija Kansonen | 24.2.2012 - 16:16

Oranssit päivät! <3

Kari Perälä | 22.2.2012 - 08:40

Oranssit päivät! <3

| 21.2.2012 - 22:45

Tämä kommentti näkyy vain kirjautuneille käyttäjille

| 21.2.2012 - 22:40

Tämä kommentti näkyy vain kirjautuneille käyttäjille

| 21.2.2012 - 19:57

Tämä kommentti näkyy vain kirjautuneille käyttäjille

Paula Korpi | 21.2.2012 - 13:33

Oranssit päivät! <3

| 20.2.2012 - 18:26

Tämä kommentti näkyy vain kirjautuneille käyttäjille

| 20.2.2012 - 11:07

Tämä kommentti näkyy vain kirjautuneille käyttäjille

Janika Kaliste | 20.2.2012 - 10:16

Oranssit päivät! <3

Paula Korpi | 20.2.2012 - 09:35

Oranssit päivät! <3

Marja-liisa Albosta | 19.2.2012 - 17:48

Oranssit päivät! <3

| 19.2.2012 - 09:51

Tämä kommentti näkyy vain kirjautuneille käyttäjille

Sa Mi | 18.2.2012 - 17:12

Oranssit päivät! <3

Teemu Vartiainen | 18.2.2012 - 13:37

Oranssit päivät! <3

| 18.2.2012 - 07:06

Tämä kommentti näkyy vain kirjautuneille käyttäjille

| 17.2.2012 - 15:04

Tämä kommentti näkyy vain kirjautuneille käyttäjille

Pirkko Nyman | 17.2.2012 - 11:30

Oranssit päivät! <3

| 17.2.2012 - 10:26

Tämä kommentti näkyy vain kirjautuneille käyttäjille

Johanna Toivonen | 16.2.2012 - 21:31

Oranssit päivät! <3

Noora Pantio | 16.2.2012 - 21:08

Oranssit päivät! <3

Maria Laiho | 16.2.2012 - 19:20

Oranssit päivät! <3

| 16.2.2012 - 18:36

Tämä kommentti näkyy vain kirjautuneille käyttäjille

| 16.2.2012 - 17:47

Tämä kommentti näkyy vain kirjautuneille käyttäjille

| 16.2.2012 - 17:39

Tämä kommentti näkyy vain kirjautuneille käyttäjille

| 16.2.2012 - 17:16

Tämä kommentti näkyy vain kirjautuneille käyttäjille

| 16.2.2012 - 17:08

Tämä kommentti näkyy vain kirjautuneille käyttäjille

| 16.2.2012 - 16:58

Tämä kommentti näkyy vain kirjautuneille käyttäjille

Minna N | 16.2.2012 - 16:42

Oranssit päivät! <3

| 16.2.2012 - 16:30

Tämä kommentti näkyy vain kirjautuneille käyttäjille

Helena Junttanen | 16.2.2012 - 15:22

Oranssit päivät! <3

| 16.2.2012 - 14:08

Tämä kommentti näkyy vain kirjautuneille käyttäjille

Päivi Karhu | 16.2.2012 - 13:36

Oranssit päivät! <3

Tule hyväntekijäksi

Hei Hyväntekijä - tilaa Sharewoodin uutiskirje!

Saat etuja, tarjouksia ja kilpailukutsuja sekä uutiskirjeen kerran kuukaudessa.
Tule mukaan. Hyvän tekeminen tekee onnelliseksi - tutkitusti.

ps. Jos olet rekisteröitynyt Sharewoodiin, saat uutiskirjeen ja edut automaattisesti.