Kestävää kasvua
Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäisen mielestä suurin ekohaaste on kuluttajien, bisnespäättäjien ja poliitikkojen korvien välissä.
Mikä on päivän hyvä työsi?
"Työskentelin koko päivän politiikan parissa Brysselissä. Olen yrittänyt saada valtiontukisäännöksiin sisään kansalaisyhteiskunnan tukeen liittyviä parannuksia."
Entä päivän mustin teko?
"Lensin aamulla Suomesta tänne, eli hiilijalanjälki kasvoi."
Ilmastonmuutos ja biodiversiteetin katoaminen etenevät. Päästöt kasvavat. Miten tsemppaat itseäsi tämän ekodilemman kanssa?
"Kolmella tavalla: Ensin muistutan itselleni, että meillä on tällä hetkellä jo kaikki tieto siitä mikä on ongelma, eli maailman ylikulutus. Toiseksi, meillä on tieto miten korjata se. Kolmanneksi, se voitaisiin tehdä se myös taloudellisesti kannattavasti. Suurin haaste on meillä kuluttajilla ja poliitikoilla korvien välissä. Tuotannon ja kulutustapojen pitää muuttua kestäviksi."
Puhut itse kestävästä kasvusta, mutta mitä mieltä olet degrowth-ajattelusta, joka asettaa talouskasvun ja sen hyvinvointivaikutukset kriittiseen tarkasteluun.
"Meidän ongelmamme johtuvat siitä talousjärjestelmien oletuksesta, että ekosysteemipalvelut ja luonnonvarat olisivat ilmaisia ja rajattomia. Talousjärjestelmämme ovat siksi äärimmäisen tuhlailevia. Minulle olennaista on mikä mielletään kasvuksi ja millaiset kannustimet ovat talouden sisällä. Jos kasvu voidaan tehdä siten, että luonnonvarojen varojen käyttö vähenee absoluuttisesti, niin silloin kasvua voi olla. Esimerkiksi kännykät voitaisiin valmistaa siten, että samaan kapulaan hankittaisiin aina uusia päivityksiä ja softaa, eikä aina kokonaan uutta puhelinta."
Voiko bisneksellä parantaa maailmaa?
"Voi. Esimerkiksi rengasfirma Michelin ei enää vain myy renkaita, vaan vuokraa niitä lentokoneille ja maansiirtokoneille. Tällöin ne kannattaa tehdä mahdollisimman kestäviksi: samalla raaka-aineella saa enemmän vuokratunteja. Voidaan tehdä sellaisia kannattavia bisnestoimintamalleja, joissa toisen jäte on toisen raaka-aine. Mutta tavoitteiden pitää olla riittävän kunnianhimoisia. Ei riitä, että toimitaan vain vähän paremmin. Luonnonvaroja voidaan käyttää vain niiden uusiutumisen rajoissa."
Mikä on maailman suurin ongelma?
"Luonnonvarojen kestämätön kulutus. Maailman ylikulutuspäivää vietetään jo elokuussa, eli siihen mennessä ihmiskunta on kuluttanut uusiutuvat luonnonvarat kultakin vuodelta. Suuri haaste on, miten kestävä kehitys saadaan aikaiseksi."
Ratkaise se!
"Kestävä tuotanto ja kulutustavat. Se on massiivinen haaste, tarvitaan lisää yhteistyötä tutkijoiden, bisneksen ja poliitikkojen kesken."
Jos saisit valita yhden hyvän teon, jonka kaikki maailman ihmiset tekisivät yhtenä päivänä, mikä se olisi?
"Kaikkia pitäisivät ekopäivän, jolloin jäisivät kotiin miettimään, miten tehdä omasta elämästään kestävämpää. Liikenne ja kuluttaminen pysähtyisivät tuona päivänä, tietenkin lukuun ottamatta sairaaloita ja muita tärkeitä toimintoja. Hyvä vinkki kaikille on myös pitää ainakin yksi kasvisruokapäivä viikossa. Itse olen sekasyöjä, mutta pyrin syömään kasvisruokaa ainakin puolet viikosta."
Mitä maailmassa tehdään hyvin?
"Tätä tehdään, tarkoitan siis Sharewoodia! Maailmassa välitetään, yritetään ja rakastetaaan hyvin. Ollaan omatoimisia ja otetaan vastuuta ja tekoja omiin käsiin, ei vain odoteta, että joku muu hoitaa."
Kommentit (82)
HEIKKI REMES | 7.1.2016 - 16:48