Hyvät Uutiset

Sharewoodin Hyvät Uutiset kertovat miten maailmaa pelastetaan - fiksusti ja viihdyttävästi.

Hyvät Uutiset

Älä anna eläintä joululahjaksi

Älä anna eläintä joululahjaksi

Yllätyslahjana annettu eläin voi joutua kiertoon tai hylätyksi.

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY muistuttaa, että eläin ei sovi joululahjaksi. Eläin ei ole lelu eikä tavara, jonka voi ottaa hetken mielijohteesta tai antaa yllätyslahjana sukulaisilleen tai lemmikkiä kinuaville lapsilleen. Eläimen ottaminen merkitsee aina suurta vastuuta, sillä lemmikkiin on sitouduttava koko sen eliniän ajaksi myös elämäntilanteiden muuttuessa.

– Lemmikkiä hankittaessa on aina ennakoitava elämää eteenpäin. On ymmärrettävä, että esimerkiksi kissan tai koiran ottaminen muuttaa koko elämän ja tämä sitoumus voi kestää 15–20 vuotta. Jotkut matelijat voivat elää useita kymmeniä vuosia, jopa ihmisiän. Siksi talouteen on valittava sellainen eläin, jota jaksetaan ja osataan hoitaa myös vaipparumban, työkiireiden, paikkakunnan vaihdosten ja muiden elämänmuutosten keskellä, ohjeistaa HESYn puheenjohtaja Hannele Luukkainen.

Eläimen lahjaksi antava voi pahimmassa tilanteessa tehdä ystävälleen tai läheisilleen karhunpalveluksen. Jos lemmikkilahjan saaneessa perheessä havaitaan allergiaa, eläimestä on luovuttava ja sen uudelleensijoittaminen voi olla mutkikasta. Perheen pienimpiä voi surettaa ja huolestuttaa ero lemmikistä. Lemmikkilahja voi koitua saajalleen myös liian kalliiksi. Kissan ja koiran elinaikaiset kulut ovat yleensä ainakin noin 10 000–20 000 euron luokkaa.

Koko perheen yhteinen päätös

Lapsiperheissä vanhemmat ovat vastuussa eläimestä ja sen hoitokuluista. Vaikka lapset kuinka lupaisivat huolehtia eläimen hoitamisesta, vanhempien on hyvä pitää mielessä, että tämä innostus saattaa lopahtaa hyvinkin nopeasti, kun uutuudenviehätys on haihtunut.

– Lemmikin hankinnan on oltava aina koko perheen yhteinen ja tarkkaan harkittu päätös. Pahimmassa tapauksessa lapset kyllästyvät lahjaksi saatuun eläimeen jo pian juhlapyhien jälkeen, jolloin se koetaan perheessä taakaksi, josta halutaankin päästä eroon. Siksi pehmoeläin soveltuu elävää paremmin lapsen lahjaksi, Luukkainen sanoo.

Lemmikkieläinten heitteillejättöjen yleisin syy on se, että eläin on ollut herätehankinta, jonka laji- ja rotukohtaisiin tarpeisiin uusi omistaja ei ole tutustunut. Pahimmillaan väärä laji- ja rotuvalinta voi johtaa eläimen käytösongelmiin ja pitovaikeuksiin, mikä kasvattaa eläimen hylkäämisriskiä.
21.12.2017

Kommentit (9)

Aila Ristolainen 30.12.2017
Kyllä pitäisi ensin otta selvää haluavatko lemmikin...
HEIKKI REMES 27.12.2017
tärkeä asia
Pirkko Matikainen 26.12.2017
Lemmikin hankinta on tosi tärkeää harkinta ennen sen ottamista ja ainoastaan silloin voi antaa lahjaksi jos sitä asianomainen on halunnut ei muuten. Eläimen vastaanottajalla tulee olla vastuu eläimestä ja antajan on tiedettävä että vastaanottaja on vastuun tunteva ja toteuttava.
HEIKKI REMES 23.12.2017
tärkeä asia
HEIKKI REMES 23.12.2017
TÄRKEÄ ASIA
Raija Pekkanen 22.12.2017
Keijot puhuu asiaa....
Eeva Heinonen 22.12.2017
Ei tulisi mieleenkään...
HEIKKI REMES 22.12.2017
tärkeä asia
HEIKKI REMES 21.12.2017
TÄRKEÄ ASIA

Tule hyväntekijäksi

Hei Hyväntekijä - tilaa Sharewoodin uutiskirje!

Saat etuja, tarjouksia ja kilpailukutsuja sekä uutiskirjeen kerran kuukaudessa.
Tule mukaan. Hyvän tekeminen tekee onnelliseksi - tutkitusti.

ps. Jos olet rekisteröitynyt Sharewoodiin, saat uutiskirjeen ja edut automaattisesti.