Hyvät Uutiset

Sharewoodin Hyvät Uutiset kertovat miten maailmaa pelastetaan - fiksusti ja viihdyttävästi.

Hyvät Uutiset

Roskienkeruutempaus muistuttaa: Roskaaminen aiheuttaa eläimille kärsimystä ja kuolemia

Roskienkeruutempaus muistuttaa: Roskaaminen aiheuttaa eläimille kärsimystä ja kuolemia

Kevään eteneminen houkuttelee suomalaiset piknikretkille puistoihin ja reippailemaan luonnonhelmaan. Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY kehottaa eväsretkeläisiä, vappujuhlijoita ja ulkoilijoita korjaamaan aina omat roskansa ja varmistamaan, että roska-as

Maastoon jätetyt roskat voivat vahingoittaa vakavasti luonnoneläimiä, ulkona liikkuvia lemmikkejä – kuten kissoja ja koiria – sekä laiduntavia tuotantoeläimiä. Esimerkiksi monet piknikeväät on kääritty muoviin tai ne sisältävät muoviosia, joihin utelias eläin voi sotkeutua tai jotka eläin voi niellä, mikä aiheuttaa tukehtumis- ja suolitukosvaaran. Pakkausjätteet olisikin luonnossa samoillessa ehdottomasti laitettava roska-astioihin ja kuminauhat ja pidikerenkaat on varmuuden vuoksi leikattava poikki ennen jäteastiaan laittamista.

– Myös lasipullot sekä lasiset ja metalliset säilyketölkit on toimitettava roska-astiaan. Lisäksi tyhjät säilykeastiat olisi ennen roska-astiaan laittamista varotoimena huuhtaistava sisäpuolelta ja suljettava tiukasti kannella, jos sellainen on tarjolla. Muovi- ja hedelmäpusseja ei saa jättää luontoon, sillä eläimet voivat mennä niiden sisään ja tukehtua. Muovisten pussien sijaan kannattaa ylipäätään suosia kestohedelmä- tai paperipusseja, neuvoo HESYn puheenjohtaja Hannele Luukkainen

Lumien sulettua laitumilta paljastuu usein roskia, jotka voivat vahingoittaa vakavasti tai jopa tappaa laiduntavia eläimiä. Esimerkiksi useita nautoja kuolee Suomessa pelloille heitettyjen ja rehun sekaan silppuuntuneiden alumiinitölkkien ja muiden roskien jäännösten jouduttua niiden ruoansulatuskanavaan. Pahaa jälkeä saavat aikaan myös muovista valmistetut tupakantumpit, jotka kostuvat ja joita linnut ja kalat saattavat erehtyä syömään. Tupakantumpit eivät hajoa eläimen elimistössä, ja eläin voi nääntyä nälkään vatsa täynnä muovia.

Roskat vahingoittavat luonnoneläimiä myös epäsuorasti, kun autoilijat heittävät maanteille esimerkiksi ruoantähteitä, jotka houkuttelevat paikalle lintuja. Omenanraatoa autotielle syömään laskeutunut lintu voi jäädä auton alle ja vaarantaa jopa liikenneturvallisuuden. Autotielle heitetyt roskat voivat aiheuttaa myös dominoefektin: ruoalta tuoksuvat rippeet houkuttelevat paikalle jyrsijöitä, jotka vetävät puoleensa petolintuja, minkä seurauksena useampi eläin voi joutua auton töytäisemäksi tai yliajamaksi. Autoilijoiden onkin syytä jättää roskat aina levähdyspaikkojen suljettuihin jäteastioihin.

Erityisen vahingollisia luonnonvaraisille eläimille ovat vesikasvillisuuteen kiinni jääneet ja rannoille hylätyt kalastustarvikkeet kuten siimat, uistimet ja ongenkoukut. Siimoja takertuu esimerkiksi lintujen kauloihin, nokkaan, jalkoihin ja muualle kehoon suosituilla kalastusalueilla, ja ne voivat amputoida jalan tai hangata ihon vereslihalle. Linnuista osa kuolee rannoille siimojen vankina.

– Lintu ei pysty poistamaan nokallaan jalkaan tai kaulaan tarttunutta siimaa eikä osaa varoa siimoja kävellessään ja ruokaillessaan. Nokkaan takertunut koukku voi estää lintua syömästä ja aiheuttaa hitaan nälkäkuoleman. Tarpeeton siima kannattaa hävittää leikkaamalla se pieniksi paloiksi ja laittaa vasta sitten jäteastiaan. Jokaisen luontoretkeilijän ja puistopiknikkejä harrastavan tulisikin noudattaa mottoa: Kaikki, minkä jaksat kantaa luontoon, jaksat varmasti kantaa myös sieltä pois, Luukkainen sanoo.

Roskat vahingoittavat eläimiä monin tavoin:

* Tölkkien muoviset pidikerenkaat voivat takertua eläimen kaulan tai kehon ympärille ja hangata ihoa rikki tai kuristaa eläimen.
* Narut ja langat voivat takertua eläimen kehon ympärille tai joutua nieluun.
* Kuminauhat voivat kääriytyä pieneläinten kropan tai jalkojen ympärille tai joutua eläimen nieluun.
* Lasinsirpaleet sekä metallitölkkien terävät, sahalaitaiset reunat voivat haavoittaa paitsi eläimiä myös muita retkeilijöitä.
* Ruoalta tuoksuva lasi-, metalli- tai muovipurkki voi jäädä kiinni ravintoa etsivän eläimen päähän aiheuttaen esimerkiksi tukehtumisen tai nälkään nääntymisen.
* Juoma- tai ruokatölkkien avausrenkaat voivat luonnossa päätyä linnun nokkaan ja estää eläintä syömästä.
* Maastoon jätetty purukumi voi tarttua eläimen jalkaan ja sitä kautta turkkiin tai höyheniin ja vaikeutta normaalia liikkumista.
* Karkkipaperit ja ilmapallojen rippeet naruineen voivat näyttää eläimestä houkuttelevilta suupaloilta ja päätyä eläimen ruoansulatuskanavaan.

10.5. klo 12 Siisteyttä & siivekkäitä – helatorstain roskienkeruutempaus Seurasaaressa

HESY, Helsingin Seudun Lintutieteellinen yhdistys Tringa ry ja Seurasaarisäätiö järjestävät koko perheen tapahtuman Seurasaaressa helatorstaina 10.5. klo 12–14. Tapahtumassa tutustutaan saaren lintuihin ja tehdään samalla pieni ympäristöteko keräämällä maastosta roskia: ne eivät ainoastaan rumenna maisemaa, vaan voivat olla myös vaarallisia Seurasaaren linnuille ja muille eläimille. HESY tarjoaa kumihanskat ja roskapussit.

Tapahtuman Facebook-sivut: https://www.facebook.com/events/185443222091896/
27.04.2018

Kommentit (17)

HEIKKI REMES 17.07.2018
tärkeä asia
HEIKKI REMES 14.07.2018
tärkeä asia
HEIKKI REMES 09.05.2018
TÄRKEÄ ASIA
HEIKKI REMES 08.05.2018
TÄRKEÄ ASIA
HEIKKI REMES 07.05.2018
TÄRKEÄ ASIA
HEIKKI REMES 06.05.2018
TÄRKEÄ ASIA
HEIKKI REMES 05.05.2018
TÄRKEÄ ASIA
HEIKKI REMES 04.05.2018
tärkeä asia
HEIKKI REMES 03.05.2018
TÄRKEÄ ASIA
HEIKKI REMES 02.05.2018
TÄRKEÄ ASIA
HEIKKI REMES 01.05.2018
TÄRKEÄ ASIA
HEIKKI REMES 30.04.2018
tärkeä asia
HEIKKI REMES 29.04.2018
TÄRKEÄ ASIA
HEIKKI REMES 28.04.2018
tärkeä asia
Pirkko Matikainen 28.04.2018
Tärkeä muistutus, toivottavasti ihmiset ajattelisivat mitä tuhoa saa aikaseksi roskien heittämisellä ja veisivät roskat niille kuuluville paikoille.
Tiistaina kun olimme lenkillä keräsimme sieltä roskia, mutta melkein kotia asti päästiin ennen kuin roska-astia löytyi. Roskiksia pitäisi olla enemmän ja niitä pitäisi myös useammin tyhjentää, niitä kun on harvassa niin roskikset välillä pursuaa yli äyräitten ja linnutkin pääsee sillon niitä levittämään.
Raija Pekkanen 27.04.2018
Meidän taloyhtiössä saa kaikki roskat lajiteltua,jos vaan viitsisivät kaikki sen tehdä.
HEIKKI REMES 27.04.2018
tärkeä asia

Tule hyväntekijäksi

Hei Hyväntekijä - tilaa Sharewoodin uutiskirje!

Saat etuja, tarjouksia ja kilpailukutsuja sekä uutiskirjeen kerran kuukaudessa.
Tule mukaan. Hyvän tekeminen tekee onnelliseksi - tutkitusti.

ps. Jos olet rekisteröitynyt Sharewoodiin, saat uutiskirjeen ja edut automaattisesti.