Hyvät Uutiset

Sharewoodin Hyvät Uutiset kertovat miten maailmaa pelastetaan - fiksusti ja viihdyttävästi.

Hyvät Uutiset

HESYn vinkit lemmikin turvalliseen ulkoiluun:  Valvonta ja ennakointi minimoivat karkaamisriskin

HESYn vinkit lemmikin turvalliseen ulkoiluun: Valvonta ja ennakointi minimoivat karkaamisriskin

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY kokosi vinkit lemmikkien turvalliseen ulkoiluun ja karkaamisvaaran minimoimiseen kevät- ja kesäkaudella. Useimmiten vahingoilta välttyy, kun on huolellinen ja varautuu riskeihin jo ennakolta.

Monet lemmikit nauttivat ulkoilusta ilmojen lämmetessä. Valitettavan yleistä kuitenkin on, että lemmikki katoaa, kun se oleskelee pihalla tai parvekkeella ilman valvontaa tai pääsee karkuun ulkoilutettaessa. Irrallaan kuljeksivat eläimet aiheuttavat kaupunkialueilla monenmoista harmia ja huolta. Karkumatkoja on helppo ennaltaehkäistä muutamilla tavanomaisilla varotoimilla.

Koirat
Kun perheeseen tulee koira, sitä ei kannata päästää vapaaksi kuin aidatulla alueella. Vasta kun koiran luoksetulo on sataprosenttisen varmaa ja koira on täysin sopeutunut uuteen laumaansa ja elinympäristöönsä, voi sen antaa juosta vapaana muuallakin. Taajamassa koirat on pidettävä aina kytkettyinä. Haja-asutusalueella koira on pidettävä ulkona kytkettynä 1.3.–19.8.

Pihalla varustetuissa koiratalouksissa aidan on oltava niin korkea, ettei koira pääse hyppäämään sen yli. Materiaaleiksi soveltuvat puu tai verkko. Pensasaita ei koiraa pitele. Koirat karkaavat tyypillisesti pihoilta ja taluttimista sännätessään ohikulkevien lenkkeilijöiden, lemmikkien tai riistan perään tai säikähtäessään esimerkiksi kovaa ääntä tai pelottavaa tilannetta. Siksi koira on opetettava käytöstavoille eikä koiraa pidä ottaa mukaan konsertteihin, ilotulitusnäytöksiin tai massiivisiin yleisötapahtumiin, joissa se voi altistua häiriöille.

Koiraa ei pidä jättää kaupan, kauppakeskuksen tai ravintolan ulkopuolelle odottamaan. Huolimattomasti kiinni sidottu koira voi karata. Lisäksi yksin jätettyjä koiria on varastettu tai kiusattu.

Kissat
Sisäkissoja houkuttelee kesäinen luonto, joka on varsinkin ulkoilemaan tottumattomalle täynnä vaaroja. Valjas- ja ulkotarhaulkoilu ovatkin kaupunkilaiskissalle turvallisia tapoja nauttia luonnosta. Kissanomistajan tulisi huolehtia myös parvekkeiden ja ikkunoiden verkotuksesta tai lasituksesta. Parvekeverkkojen pitävyys on tarkistettava vuosittain ja mahdolliset rakoset on korjattava. Kaupunkioloissa matalaltakin pudonneen kissan vammat ovat usein vakavia, koska alla ei ole pehmeää maastoa. Pelkkä parvekkeen kaide ei pidättele kissaa.

Kilpikonna
Kilpikonnien ulkoilua on vahdittava tarkkaan, sillä nämä hitaan matelijan maineessa olevat eläimet saattavat olla yllättävän nopeita karkaamaan. Kilpikonnille voidaan hankkia myös ulkoiluaitaus, jossa on oltava petolinnuilta suojaava kattoverkko sekä maan alle kaivettu ja pohjan kattava verkko, sillä konnat osaavat kaivaa maanalaisia käytäviä, joista ne hakevat luonnossa suojaa pedoilta ja kuumuudelta. Kaivautuneen kilpikonnan löytäminen voi olla vaikeaa.

Kanit ja jyrsijät
Pienjyrsijöitä ei ole pidä ulkoiluttaa lainkaan vapaana eikä edes häkeissä. Jos esimerkiksi hamsteri pääsee häkkiulkoilutuksen yhteydessä karkuun, se katoaa helposti maaston pieniin koloihin ja nurmikon sekaan ja altistuu petoeläinten hyökkäyksille. Häkissä pidettäessä pieneläimet voivat vilustua tai saada lämpöhalvauksen. Kaneja ja isompia jyrsijöitä, kuten marsuja, voi ulkoiluttaa häkeissä ja valjaissa. Aidattu puutarha voi olla vaarallinen kanille, sillä se houkuttelee helposti paikalle petoeläimiä ja saalistavia lemmikkejä. Kani voi myös kaivautua ulos ulkotarhastaan.

Hevonen
Hevosen aitauksen tulee olla kestävä, tarpeeksi korkea ja ehjä. Samaan tarhaan kannattaa sijoittaa vain hyvin keskenään toimeentulevia yksilöitä, sillä stressaantunut ja laumaansa pelkäävä hevonen saattaa karata. Uuteen paikkaan vietäessä ovet ja portit on suljettava huolella ja hevosta on käsiteltävä varmaotteisesti, sillä paikanvaihdos on hevoselle stressaavaa.

Kolaritilanteessa hevosen on lähes poikkeuksetta turvallisinta odottaa kuljetusautossa tai trailerissa palokunnan ja poliisin saapumista paikalle. Paikalle olisi hyvä saada suureläinpelastukseen erikoistunut yksikkö ja hevosmiestaitoisia avustajia. Hevosta ei pidä koskaan purkaa kulkuneuvosta autotien laidassa ilman apua. Säikähtäneenä karkuun säntäävä hevonen voi olla vaarallinen liikenteellä ja sivullisille.

– Mikäli lemmikki pääsee varotoimista huolimatta karkuteille, kannattaa asiasta välittömästi ilmoittaa katoamiskunnan löytöeläinten talteenottopaikkaan. Tolppiin ja ilmoitustauluille levitetyt kuvalliset ilmoitukset auttavat kadonneen lemmikin etsinnässä. Katoamispaikalle voi jättää myös syötävää, sillä ruokittuna eläin pysyy lähistöllä, vaikka sitä ei heti saataisikaan kiinni, neuvoo HESYn puheenjohtaja Hannele Luukkainen.

09.05.2018

Kommentit (7)

Tuula Rajaharju 12.12.2018
Viisaita ohjeita, joita JOKAISEN lemmikin omaavan tulisi toteuttaa. EIKÄ MISSÄÄN TAPA UKSESSA, jättää koiraa kauppojen pyörätelineisiin. Parkkihalleissa on kamalaa kuultavaa, kun koira haukkuu kuumassa autossa. Tässä muutamia EHDOTTOMASTI EI TILANTEITA!
Pirkko Matikainen 26.05.2018
Hyvää tietoa. Hienoa kun jaatte niitä
Raija Pekkanen 20.05.2018
Hienoa!
HEIKKI REMES 10.05.2018
hyvä juttu
HEIKKI REMES 10.05.2018
HIENOA
HEIKKI REMES 09.05.2018
hienoa
HEIKKI REMES 09.05.2018
hyvä juttu

Tule hyväntekijäksi

Hei Hyväntekijä - tilaa Sharewoodin uutiskirje!

Saat etuja, tarjouksia ja kilpailukutsuja sekä uutiskirjeen kerran kuukaudessa.
Tule mukaan. Hyvän tekeminen tekee onnelliseksi - tutkitusti.

ps. Jos olet rekisteröitynyt Sharewoodiin, saat uutiskirjeen ja edut automaattisesti.