Hyvät Uutiset

Sharewoodin Hyvät Uutiset kertovat miten maailmaa pelastetaan - fiksusti ja viihdyttävästi.

Hyvät Uutiset

Vaara vaanii lomailevaa lemmikkiä   – Lemmikinomistajan muistilista riskitilanteiden välttämiseksi

Vaara vaanii lomailevaa lemmikkiä – Lemmikinomistajan muistilista riskitilanteiden välttämiseksi

Lomalla matkustetaan, ulkoillaan ja heittäydytään huolettomiksi, mikä voi altistaa lemmikin monille vaaroille. Onneksi riskitilanteita voidaan ennaltaehkäistä yksinkertaisin toimenpitein.

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY muistuttaa, että ennen matkaa on aina syytä varmistaa, että koiran ja kissan kaikki tarvittavat rokotukset ja madotukset ovat kunnossa, jotta sairauksilta vältytään. Ulkomaille matkustavat voivat tutustua lemmikkien maakohtaisiin tuonti- ja vientivaatimuksiin Eviran sivuilla: https://www.evira.fi/elaimet/tuonti-ja-vienti/eu-jasenmaat-norja-ja-sveitsi/koirat-kissat-ja-fretit/lemmikki-mukaan-matkalle/

Kesällä kuumuus voi koitua lemmikin kohtaloksi, jos sillä ei ole pääsyä varjoon. Kaikilla ulkona pidettävillä lemmikeillä pitää olla tarjolla raikasta vettä ja varjostava suoja, johon eläin pääsee viilentymään.

– Häkkiä ei saa asettaa suoraan aurinkoon. Samat varotoimet koskevat autoilua. Helteisinä päivinä lemmikkejä ei saa jättää pitkäksi aikaa edes varjoisaan paikkaan jätettyyn autoon tai asuntoautoon, sillä auringon siirtyessä auto saattaa joutua paahteeseen. Ikkunan pitäminen raollaan ei viilennä autoa. Helteisinä päivinä lämpötila kohoaa suljetussa autossa nopeasti vaarallisen korkeaksi, HESYn puheenjohtaja Hannele Luukkainen sanoo.

Autoilijoiden on syytä pitää lemmikit matkan aikana joko verkolla erotetussa takaosassa, turvavaljaissa tai auton rakenteisiin sidotuissa kuljetushäkeissä ja -kopeissa, sillä autossa irrallaan matkustava eläin voi aiheuttaa riskitilanteita. Vapaana oleva eläin voi häiritä kuljettajaa tai kulkeutua polkimien tuntumaan hengenvaarallisin seurauksin. Pysähdyspaikoilla lemmikki on aina pidettävä kytkettynä, jotta se ei pääse karkaamaan. Karkaamisen estämiseksi koiratalouksien kannattaa aidata myös kodin ja mökin piha ja kissatalouksien verkotettava tai lasitettava parvekkeet ja verkotettava ikkunat.

Luonnossa liikkuessaan utelias lemmikki voi nuuskia kyykäärmeitä ja ampiaisia sekä kimalaisia ja mehiläisiä. Koska kyyt puolustautuvat puremalla ja edellä mainitut pistiäiset pistämällä, on lemmikin omistajan syytä pitää mökillä ja ulkoillessaan mukanaan apteekista saatavaa kyypakkausta ja päivystävän eläinlääkärin yhteystietoja. Moni utelias koira saattaa purra myös sammakkoa, jonka ihon rauhaset ovat sille myrkyllisiä. Myrkytys ei ole koiralle vaarallinen, mutta edellyttää käyntiä eläinlääkärillä. Klinikkakäynti on edessä koiran tai kissan syödessä etanankin ja alkaessa oirehtia, sillä lemmikki on voinut saada keuhkomatotartunnan.

Ketunpesästä tai kuolleen ketun raadosta koira voi saada kapin, johon ei ole estolääkitystä, mutta joka on helposti hoidettavissa. Kapitartuntaa voi yrittää estää välttämällä alueita, joilla oleskelee paljon kettuja tai supikoiria. Puutiaiset eli punkit leviävät Suomessakin yhä pohjoisemmaksi ja voivat tartuttaa lemmikkiin vakavia tauteja. Ihoon pureutunut puutiainen on poistettava mahdollisimman pian ja puremakohtaa on seurattava iho-oireiden varalta. Ennaltaehkäisevästi koiralle voi ostaa punkkipannan. Lisäksi koirille ja kissoille on saatavilla apteekeissa ja eläinlääkäriasemilla myytäviä punkinestoliuoksia, jotka sivellään niskanahkaan ja joiden käyttö on uusittava 4–6 viikon välein.

Kanit kannattaa rokottaa RHD-virusta vastaan, sillä virus ei ole välttämättä hävinnyt villikaniinipopulaatiosta. Pääkaupunkiseudulla on syytä olla varovainen etenkin alueilla, joilla villejä kaneja esiintyy. Luonnon ruokaa ei näiltä alueilta kannata kerätä ja ulkoilun kanssakin pitäisi olla varovainen.
Ulkoilun jälkeen on hyvä tarkistaa koiran ja kissan tassut, sillä ne voivat vahingoittua lasinsiruista. Koiraa ei saa koskaan päästää uimaan sinilevän saastuttamiin vesistöihin, sillä koira voi saada myrkytyksen juodessaan sinileväpitoista vettä tai nuollessaan turkkiaan uimisen jälkeen.

– Pihapiirissä maahan laitetut hyönteis- ja jyrsijämyrkyt, kemialliset lannoitteet ja myrkylliset koristekasvit voivat koitua lemmikin kohtaloksi. Vaaratilanteiden välttämiseksi kotiin, parvekkeelle ja pihalle on valittava aina vain sellaisia kasveja, jotka ovat eläimelle myrkyttömiä. Kasvin- ja tuholaistorjunta-aineita annosteltaessa on noudatettava ohjeita, eikä lemmikkejä saa päästää pihalle tai viljelypalstoille varoaikana. Myös lemmikille turvallisia ekologisia keinoja voi kokeilla, Luukkainen lisää.

Grillatessa ja tulisijoja käytettäessä on varottava, että koira tai kissa ei pääse kosketuksiin kuumien pintojen kanssa. Alkoholipitoiset juomat on pidettävä lemmikkien ulottumattomissa. Kannattaa muistaa sekin, että ihmisen ravinto ei välttämättä sovellu eläimelle. Koiran suolisto voi vahingoittua pihvissä olevan luun säleistä tai tukkiutua maissintähkästä. Jotkut tavalliset ruoka-aineet, kuten esimerkiksi sipuli ja suklaa, ovat myrkyllisiä joillekin eläimille. Voit tutustua lemmikeille myrkyllisiin ravintoaineisiin yhdysvaltalaisen The Humane Society of the United States -järjestön sivuilla:

http://www.humanesociety.org/animals/resources/tips/foods_poisonous_to_pets.html

Kotona ja loma-asunnossa lääkkeet on aina säilytettävä kaapissa lemmikkien ja lasten ulottumattomissa. Samaten puhdistusaineet, hyttysmyrkyt, kuminauhat, langat, siimat, hammaslangat ja muut tapaturmille altistavat tarvikkeet ja aineet. Kodin vaaroja on koottu The Humane Society of the United States -yhdistyksen sivuille:

http://www.humanesociety.org/animals/resources/tips/common_household_dangers_pets.html
29.05.2018

Kommentit (18)

HEIKKI REMES 09.08.2018
TÄRKEÄ ASIA
HEIKKI REMES 08.08.2018
tärkeä asia
HEIKKI REMES 31.07.2018
TÄRKEÄ ASIA
HEIKKI REMES 26.07.2018
TÄRKEÄ ASIA
HEIKKI REMES 24.07.2018
tärkeä asia
HEIKKI REMES 22.07.2018
TÄRKEÄ ASIA
HEIKKI REMES 14.07.2018
tärkeä asia
HEIKKI REMES 08.07.2018
TÄRKEÄ ASIA
HEIKKI REMES 07.07.2018
TÄRKEÄ ASIA
HEIKKI REMES 03.07.2018
tärkeä asia
HEIKKI REMES 25.06.2018
TÄRKEÄ ASIA
HEIKKI REMES 19.06.2018
tärkeä asia
HEIKKI REMES 12.06.2018
tärkeä asia
Raija Pekkanen 03.06.2018
Hyvät ohjeet,jotka kyllä pitäisi kaikkien tietää.
HEIKKI REMES 03.06.2018
Tarkea asia
HEIKKI REMES 01.06.2018
Tarkea asia
HEIKKI REMES 31.05.2018
tarkea asia
HEIKKI REMES 30.05.2018
Tarkea asia

Tule hyväntekijäksi

Hei Hyväntekijä - tilaa Sharewoodin uutiskirje!

Saat etuja, tarjouksia ja kilpailukutsuja sekä uutiskirjeen kerran kuukaudessa.
Tule mukaan. Hyvän tekeminen tekee onnelliseksi - tutkitusti.

ps. Jos olet rekisteröitynyt Sharewoodiin, saat uutiskirjeen ja edut automaattisesti.