Hyvät Uutiset

Sharewoodin Hyvät Uutiset kertovat miten maailmaa pelastetaan - fiksusti ja viihdyttävästi.

Hyvät Uutiset

HESYn vinkit eläimen ilotulitepelon helpottamiseen   – Rajat räiskeelle -kansalaisaloitekampanja vaatii rajoituksia ilotulittamiseen

HESYn vinkit eläimen ilotulitepelon helpottamiseen – Rajat räiskeelle -kansalaisaloitekampanja vaatii rajoituksia ilotulittamiseen

Monet eläimet kokevat ilotulitteiden paukkeen, ujelluksen ja valonvälähdykset uhkaaviksi elementeiksi, jotka voivat ahdistaa niitä useita päiviä. Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY tarjoaa vinkit lemmikkiperheiden vuodenvaihteeseen ja kehottaa kansalaisi

Lemmikin omistajien kannattaa varautua huolella vuodenvaihteeseen. Eläin on ensinnäkin pidettävä ilotulituksen aikana sisätiloissa. Kotioloissa lemmikin paukutteluun liittyvää pelkoa voidaan yrittää helpottaa eri tavoin. Esimerkiksi verhojen vetäminen ikkunoiden eteen ja valojen pitäminen päällä hälventävät ilotulitteiden kirkkaita leimahduksia. Myös musiikin soittaminen vaimentaa pauketta ja voi rauhoittaa eläintä. Eläimelle on lisäksi annettava mahdollisuus vetäytyä piilopaikkaan.

Tärkeintä on, että kotiväki suhtautuu tyynesti paukutteluun ja osoittaa siten kaiken olevan normaalisti.

– Peloissaan olevan ja levottomasti käyttäytyvän kissan tai koiran ympärillä ei kannata hössöttää, sillä omistajan huolestuneisuus lisää lemmikin ahdistuneisuutta. Jos kissa tai koira on erityisen paukkuarka ja panikoi useita päiviä, helpotusta voi hakea esimerkiksi apteekissa myytävistä rauhoittavista valmisteista tai eläinlääkärin vastaanotolta, sanoo HESYn puheenjohtaja Hannele Luukkainen.

HESY esitti viime vuodenvaihteen alla rajoituksia ilotulitteiden käyttöön. Ehdotuksesta virisi 15 järjestön yhdessä ajama Rajat räiskeelle -kansalaisaloite, jonka tarkoituksena on sallia luokkiin F2 ja F3 kuuluvien ilotulitteiden käyttö vain ammattilaisille. Kansalaisaloitteella tavoitellaan ratkaisua ilotulittamisesta koituvien haittojen vähentämiseksi ja ihmisten tasavertaisuutta.

– Seura- ja harraste-eläinten omistajille uudenvuoden ilotulitus merkitsee usein erityisjärjestelyjä. Ratsastustalleilla on päivystettävä ilotulituksen aikana, sillä hevoset voivat nousta peloissaan takajaloilleen ja loukata itsensä karsinan rakenteisiin. Koirien ja kissojen omistajille monituntinen paukuttelu voi merkitä lemmikin lääkitsemistä rauhoittavilla valmisteilla tai muita kuluja vaativia ratkaisuja, kuten esimerkiksi koiran kanssa yöpymistä hotellissa, jonka läheisyydessä ei saa ampua ilotulitteita. Myös hengitys- ja sydänsairauksia sairastavat joutuvat nykyisellään varautumaan erikseen uuteenvuoteen, sillä ilotulitteet heikentävät ilmanlaatua, mikä voi pahentaa heidän oireitaan, Luukkainen listaa.

– Näille ihmisryhmille vuodenvaihde ei merkitse juhlintaa, vaan huolta omasta tai lemmikin voinnista. Kansalaisaloitteellamme puolustamme sekä ihmisten että eläinten oikeutta terveelliseen ja turvalliseen asuin- ja liikkumisympäristöön, Luukkainen lisää.

Koirat ja kissat

* Koira tulee ulkoiluttaa hyvissä ajoin ennen ilotulituksen alkua ja pitää sisätiloissa ilotulituksen ajan.
* Koiraa ei pidä ottaa mukaan katsomaan ilotulitusta, sillä se voi riistäytyä paniikissa taluttimesta ja karata.
* Kissa on pidettävä uutenavuotena sisätiloissa.
* Eläintä ei pidä jättää yksin kotiin uutenavuotena.
* Koiralle voi tarjota aterian ennen paukuttelua, sillä ilotulitteita pelkäävä koira ei välttämättä pysty huoleltaan syömään.
* Jos kissa on leikille suopea, se saattaa unohtaa pelkonsa leikin tiimellyksessä.
* Anna eläimelle mahdollisuus vetäytyä piilopaikkaan, kuten esimerkiksi sängyn alle, kaappiin tai kylpyhuoneen tai vaatehuoneen kaltaiseen ikkunattomaan tilaan.
* Helpota säikyn eläimen oloa vetämällä verhot ikkunoiden eteen ja pitämällä asunnossa päällä valoja, jotka hälventävät ilotulitteiden kirkkaita leimahduksia.
* Taustalla soiva musiikki tai päällä oleva radio tai televisio peittää paukuttelun ääniä ja voi rauhoittaa eläimen oloa.
* Hyvin paukkuaran koiran tai kissan pelkoon voi hakea helpotusta apteekissa myytävistä rauhoittavista valmisteista tai eläinlääkärin vastaanotolta.
* Ole lemmikillesi hyvä roolimalli! Suhtaudu tyynesti paukutteluun ja osoita siten kaiken olevan normaalisti.
* Uudenvuodenpäivänä kissa- ja koiratalouksien on syytä tarkistaa piha ilotulitteiden jäämien varalta ja noudattaa varovaisuutta lemmikkiä ulkoilutettaessa, sillä rakettien hylsyt ja muut juhlinnan jäljet voivat vahingoittaa eläimiä.

Kanit

* Tarkista aika ajoin lemmikin vointi.
* Tarjoa kanille mahdollisuus piiloutua esimerkiksi heinällä vuorattuun kartonkilaatikkoon.
* Helpota säikyn eläimen oloa vetämällä verhot ikkunoiden eteen, sulkemalla sälekaihtimet ja pitämällä asunnossa päällä valoja, jotka hälventävät ilotulitteiden kirkkaita leimahduksia
* Päällä oleva radio tai televisio peittää paukuttelun ääniä ja voi rauhoittaa eläimen oloa, mutta pidä äänenvoimakkuus normaalin rajoissa.
* Sulje ovet ja ikkunat melun vaimentamiseksi.
* Kanit ovat sosiaalisia eläimiä, joille on tarjottava tuttua seuraa uutenavuotena.
* Tarjoa kanille aktiviteetteja, kuten esimerkiksi uutta heinää, oksia pureskeltavaksi tai yrttikätköjä, jotka on piilotettu wc-paperirullan hylsyyn.


Rajat räiskeelle -kansalaisaloitekampanja avattiin 4.12.2018. Kansalaisaloitteen voi allekirjoittaa sivuilla: rajatraiskeelle.fi/aloite

Kampanjasta saa lisätietoa sivuilta: rajatraiskeelle.fi ja facebook.com/rajatraiskeelle

Kansalaisaloitekampanjassa ovat mukana Allergia-, iho- ja astmaliitto, Etsijäkoiraliitto, Helsingin Eläinsuojeluyhdistys HESY, Kuuloliitto, Näkövammaisten liitto, Opaskoirayhdistys, SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto, Suomen Eläinlääkäriliitto, Suomen Eläinoikeusjuristit, Suomen Hippos, Suomen Kennelliitto, Suomen Kissaliitto, Suomen Lääkäriliitto, Suomen Palovammayhdistys ja Suomen Ratsastajainliitto.
28.12.2018

Kommentit (3)

HEIKKI REMES 29.12.2018
tärkeää
Pirkko Matikainen 28.12.2018
Minulla oli aikoinaan koira ja nyt varrmaan kissakin pelkää paukuttelua, kun jo pienempääkin ääntä menee karkuun. No onneksi on kolminkertaiset ikkunat ja pidän ne kiinni niin ei niin voimakkaasti kuulu.
HEIKKI REMES 28.12.2018
tärkeä asia

Tule hyväntekijäksi

Hei Hyväntekijä - tilaa Sharewoodin uutiskirje!

Saat etuja, tarjouksia ja kilpailukutsuja sekä uutiskirjeen kerran kuukaudessa.
Tule mukaan. Hyvän tekeminen tekee onnelliseksi - tutkitusti.

ps. Jos olet rekisteröitynyt Sharewoodiin, saat uutiskirjeen ja edut automaattisesti.