Hyvät Uutiset

Sharewoodin Hyvät Uutiset kertovat miten maailmaa pelastetaan - fiksusti ja viihdyttävästi.

Hyvät Uutiset

Mosambikin tytöt tahtovat kouluun

Mosambikin tytöt tahtovat kouluun

"Tyttöjen kouluttaminen on paras mahdollinen sijoitus", Planin kunniapuheenjohtajanakin toimiva Helena Ranta muistuttaa.

Professori Helena Ranta tutustui Mosambikissa Planin työhön ja maan tyttöjen asemaan. Planin lehdistötilaisuudessa puhuttivat myös varhaisavioliitot ja tyttöjen seksuaalinen hyväksikäyttö.

"Tyttöjen kouluttaminen on paras mahdollinen sijoitus", Planin kunniapuheenjohtajanakin toimiva Helena Ranta muistutti Planin naistenpäivänä järjestämässä lehdistötilaisuudessa Helsingissä.

Hän vieraili helmikuussa Mosambikissa muun muassa Planin varhaiskasvatushankkeissa ja järjestön tukemissa peruskouluissa. Ranta perehtyi matkalla erityisesti tyttöjen ja nuorten naisten laadukkaan koulutuksen esteisiin ja edellytyksiin.

Mosambikin lähihistoriaa leimaa pitkä ja verinen sisällissota, ja maa on yksi maailman katastrofeille altteimmista valtioista. Silti Helena Ranta koki Mosambikin ilmapiirin rauhalliseksi ja elämäniloiseksi. Häntä ilahdutti erityisesti tyttöjen ja nuorten naisten halu päästä kouluun ja kehittää yhteiskuntaansa.

"Monet matkalla tapaamani tytöt mainitsivat unelma-ammatikseen opettajan. Ehkä se johtuu siitä, etteivät he tiedä monia vaihtoehtoja, mutta myös siitä, että opettaja tarjoaa myönteisen esimerkin", Ranta sanoi.

Tutkimukset osoittavat, että tyttöjen koulutus poistaa tehokkaasti köyhyyttä ja hyödyttää niin perheitä kuin yhteiskuntia. Silti maailmanlaajuisesti 62 miljoonalta kouluikäiseltä tytöltä on tällä hetkellä evätty pääsy peruskouluun. Mosambikissa lähes puolet tytöistä jää täysin yläkoulun ulkopuolelle.

Koulutie voi katketa, koska tyttöä tarvitaan maataloustöihin tai huolehtimaan nuoremmista sisaruksistaan. Ranta kertoi, että syy voi olla myös raadollisempi, esimerkiksi tytön koulussa tai koulumatkalla kohtaama seksuaalinen väkivalta.

Mosambikin opetusministeriö teki hiljattain tutkimuksen, johon vastanneista tytöistä 70 prosenttia kertoi opettajien vaativan seksuaalisia palveluksia, jos oppilas haluaa korottaa numeroitaan. Puolet tyttövastaajista kertoi sekä opettajien että luokkansa poikien kohdistavan heihin seksuaalista väkivaltaa. Moni tytöistä ei tiennyt sen olevan laitonta – eikä liioin sitä, kenelle häirinnästä ja väkivallasta voi kertoa. Plan kiinnittääkin koulutushankkeissaan erityistä huomiota koulujen turvallisuuteen ja asennekasvatukseen, joka kitkee seksuaalista hyväksikäyttöä ja väkivaltaa.

Tytön koulunkäynnin saattaa estää myös joutuminen naimisiin ja äidiksi liian varhain. Mosambikissa varhaisavioliitot ovat yleisiä: maaseudulla 56 prosenttia tytöistä avioituu ennen 18. ikävuottaan, kaupungeissa 42 prosenttia. Alle 15-vuotiaana kaupungeissa avioituu joka kymmenes tyttö, maaseudulla joka viides.

Ongelma on valtava myös maailmanlaajuisesti: Joka vuosi 10 miljoonaa alle 18-vuotiasta tyttöä joutuu avioon ennen täysi-ikäistymistään, usein pakotettuna. Köyhimmissä maissa yksi seitsemästä tytöstä joutuu naimisiin alle 15-vuotiaana.

Plan Suomen viestintäjohtaja Anna Könönen korosti naistenpäivän tilaisuudessa, että varhaisavioliitot aiheuttavat tytöille valtavia haittoja ja pakottavat heidät aikuisen naisen rooliin liian aikaisin. Raskaus tai siihen liittyvät komplikaatiot ovat kehitysmaiden 15–19-vuotiaiden tyttöjen yleisin kuolinsyy. Alle 15-vuotiailla on 20 vuotta täyttäneisiin synnyttäjiin verrattuna viisinkertainen riski kuolla raskauteen, synnytykseen tai niiden aiheuttamiin komplikaatioihin. 15–19-vuotiailla riski on kaksinkertainen.

"Varhaisavioliitoissa on kyse asenteista ja siitä, ettei tytön kouluttamista nähdä tärkeänä, mutta myös köyhyydestä. Avioliitto nähdään usein ainoana vaihtoehtona saada tyttö ruokittua. Koulun tuomia hyötyjä ei tiedetä", Könönen sanoi.

"Juuri koulutus on ratkaisu varhaisavioliittojen vähentämiseen. Tytöt, jotka saavat käydä koulua, tulevat vaimoiksi ja äideiksi vasta kun ovat siihen valmiita."

Lähde: Plan
Kuva: SXC

20.03.2012

Kommentit (24)

HEIKKI REMES 29.06.2016
HYVÄ JUTTU
Ronja Hyppölä 27.03.2012
Ja täällä mietitään, että onko se kouluruoka nyt sitten hyvää vai pahaa... :/
Ringa Takanen 21.03.2012
Tärkeää työtä. Hienoa!
Anni Kivioja 21.03.2012
Kyl naisillaki tulis olla oikeus koulutukseen :/
Päivi Keränen 21.03.2012
Paljosta saamme olla kiitollisia, mutta samalla myös jokaisen pitäisi muistaa se, että mekin voimme olla jokainen pelastamassa edes yhden ihmisen koko maailmaa.
Jaana Halm 21.03.2012
Kauheaa, että niin monet tytöt joutuvat kokemaan koulumatkallaan ja koulussa seksuaalista väkivaltaa! Hyvä, että Plan kiinnittää tähän huomiota koulutushankkeissaan!
Minna L 21.03.2012
Tässä ollaan hyvällä asialla! :)
Minna Jyrylä 21.03.2012
Hyvällä asialla ollaan!
Hanna Penttala 21.03.2012
Tällaisia artikkeleita on ilo lukea!
Tanja Pirttilä 21.03.2012
Hyvästä asiasta kannattaa pitää kiinni. Surullista, että tyttöjä sorretaan tuolla tavalla myös koulussa.
Kauko Mäki-Leppilampi 21.03.2012
tärkeää työtä.
Paula Korpi 21.03.2012
Hyvä kannanotto. Koulutus ja nimenomaan koulutus on se kanava, jolla parahaiten ja kestävimmin voidaan edesauttaa kehitysmaiden ihmisiä. Siitäkin huolimatta, että vanha sononta Suomessa sanoo tiedon lisäävän tuskaa. Tässä tapuksessa juuri se "tuska" vie asioita parempaan suuntaan. Tie on pitkä ja kivinen, mutta kannattaa .
Kirsi Takala 21.03.2012
Hyvä Plan, tyttöjen koulutus on tärkeää!!!
Sanna Koo 20.03.2012
Kiitos hyvästä artikkelista!
Pirkko Matikainen 20.03.2012
Kiitos hyvästä artikkelista ja siitä et meitä valistetaan.
Kirsti Hänninen 20.03.2012
Hienoa toimintaa Plan.
Irma Reijonen 20.03.2012
Kiitos Helena Ranta, näihin ajatuksiin on hyvä yhtyä.
Helmi Pulkkinen 20.03.2012
Vaikea tajuta noin alhaista naisten asemaa. Toivottavasti siihen pikkuhiljaa saadaan muutosta. Jos edes naiset oppisivat sen, että heillä on itsemääräämisoikeus omaan ruumiiseensa. Tai no, olishan se ihan kannatettavaa, että miehetkin sen tajuaisivat.
Päivi Karhu 20.03.2012
Hyvä Plan!:)
Sari Piekkola 20.03.2012
Olen samaa mieltä siitä, että tyttöjen kouluttaminen on kannattavinta työtä kehitysmaissa. Se lisää tehokkaimmin koko yhteiskunnan kehitystä, koska tieto leviää tyttöjen kautta heidän perheisiinsä ja lapsiinsa.
Helli Nyman 20.03.2012
Todella hyvää ja tärkeää tyttöjen saada koulutusta.Upeaa Plan!
Anitta Julkunen 20.03.2012
Tytöissä ja naisissa on tulevaisuus! Siksi koulutus on tärkeää!
Tiia-Tuulia Peltola 20.03.2012
hyvä hyvä hyvä ! :)
Nina Rönnberg 20.03.2012
Toivottavasti tulevaisuudessa jokaisella tytöllä olisi mahdollisuus koulutukseen! Plan on hyvällä asialla, jatkakaa samaan malliin! :)

Tule hyväntekijäksi

Hei Hyväntekijä - tilaa Sharewoodin uutiskirje!

Saat etuja, tarjouksia ja kilpailukutsuja sekä uutiskirjeen kerran kuukaudessa.
Tule mukaan. Hyvän tekeminen tekee onnelliseksi - tutkitusti.

ps. Jos olet rekisteröitynyt Sharewoodiin, saat uutiskirjeen ja edut automaattisesti.