Hyvät Uutiset

Sharewoodin Hyvät Uutiset kertovat miten maailmaa pelastetaan - fiksusti ja viihdyttävästi.

Hyvät Uutiset

Punaisen Ristin nallesairaalassa hoidetaan kaikki

Punaisen Ristin nallesairaalassa hoidetaan kaikki

Pehmolelujen vaivoista yleisimpiä ovat vatsa- ja korvakivut. Pahempaakin sattuu: pään tai pyrstön murtuessa nopea apu on tarpeen.

Tilanne on vakava. Nooa on iskenyt pyrstönsä kiveen. Onneksi Nooa on jo tottunut sairaalankävijä – tosin yleensä 20-vuotiaalla hailla on ongelmia selkäevän kanssa, ei niinkään pyrstön.

Sairaanhoitaja Virpi Teinilä tutkii Nooan tarkkaan ja kirjaa huomiot neuvolakorttiin. Sitten Teinilä sitoo hain pyrstöön tukevan sidoksen yhdessä potilaan saattajan, Ilmarin, kanssa.

Pieniä haasteita aiheuttaa oikean lääkemäärän selvittäminen 80 gramman painoiselle haille, mutta lopulta annostelu selviää ja Ilmari pääsee ruiskuttamaan lääkkeen suoraan Nooan suuhun. Jo helpottaa. “Kotihoidoksi paljon silitystä ja hellittelyä.” neuvoo Teinilä. “Onneksi Nooan luontainen elinympäristö eli suolainen vesi tekee haavoille hyvää.”

oisella puolella huonetta hoitoa saa Marja-koira, jota ampiainen on pistänyt joka ainoaan tassuun. Voiko näin huono tuuri käydäkään, pohtii sairaanhoitaja Anne Salonen. Anafylaktista reaktiota ei onneksi ole, eivätkä ampiaiset ole päässeet pistämään Marjaa kuonoon. Tassut paikataan ja Salonen määrää Marjalle lepoa.

Impivaaran päiväkotiin Helsingin Tapanilaan on pystytetty Punaisen Ristin Nallesairaala, jossa kaikenlaiset pehmolelut ja nuket saavat hoitoa sairauksiin ja vammoihin. Sairaalaa kokeiltiin ensimmäisen kerran järjestön yleiskokouksessa vuonna 2014, ja sitä kehitetään ja päivitetään jatkuvasti – lasten toiveiden mukaan.

Tänään neljä- ja viisivuotiaat ”Jänöset” tuovat omat sairastuneet tai onnettomuuteen joutuneet pehmoeläimensä hoitoon. Kokeneet sairaanhoitajat Teinilä ja Salonen tiedustelevat aluksi yleisesti, ovatko potilaiden vammat vakavia. “Joo!” sanovat lapset yhteen ääneen.

Hevisaurus on tosin saapunut sairaalaan perustarkastukseen, ihan vain varmistamaan, että kaikki on kunnossa. Teinilä antaa railakkaan näköiselle lohikäärmeelle puuttuvan rokotteen ja toteaa tämän ikäisekseen hyväkuntoiseksi. Karkinsyöntiä voisi hiukan vähentää, ja hampaita pitäisi muistaa pestä, hän muistuttaa Hevisauruksen omistajalle Eelille.

”Nallesairaala on hyvä tapa kertoa lapsille terveysasioista.” selittää Teinilä. ”Se voi myös vähentää lääkäreihin, hoitajiin ja sairaaloihin liittyviä pelkoja. Lapset pääsevät tutustumaan tarvikkeisiin ja näkemään, että kaikki menee ihan hyvin.”

Nallesairaalassa käytetään oikeita sairaalatarvikkeita, samanlaisia kuin esimerkiksi Punaisen Ristin kenttäsairaalassa. Tänään hoidetaan 20 potilasta, myös sellaisia, jotka eivät puhu suomea vaan vaikkapa nallekieltä. Silloin apuna käytetään Medical Visual Language Translator -vihkosta. Kivun voimakkuuden määrittämisessä auttaa VAS-kipuasteikko, jossa potilas itse näyttää, kuinka paljon häneen sattuu.

Esimerkiksi mahakivusta kärsivä Pingu-pingviini toipuu nopeasti lääkkeen saatuaan, sillä asteikko heilahtaa äärimmäisen kivun päädystä kivuttomuuteen. Omistaja Sulo on helpottunut; ehkä kipu johtuikin vain liiasta sokerista.

Teinilä ja Salonen ovat kumpikin olleet Punaisen Ristin toiminnassa mukana pitkään, ja erilaisia työkomennuksia – myös Nallesairaala-komennuksia – on takana jo useampi.

Nallesairaalassa on vuosien varrella nähty kaikenlaisia tapauksia, muun muassa tulensyöksemiskykynsä menettänyt lohikäärme. Myös muutaman Jänösen potilaalla on harvinaisempi vaiva: yhdellä ovat aivot kipeät, toiselta on irronnut korva. Kaiken näköiset, kokoiset ja väriset otetaan vastaan ja hoidetaan.

Enimmäkseen vaivat ovat melko tyypillisiä. On mahakipua, korvakipua, flunssaa, päänsärkyä. “Usein lapset kertovat vaivoista, joita heillä itsellään on.” Teinilä kertoo.

Nallesairaala on avoinna kaikille Punaisen Ristin Gimis-tapahtumassa Helsingin Kansalaistorilla 6.–11.6.2017.

Nallesairaala on auki arkisin kello 12–19 ja viikonloppuna kello 11–19. Arkiaamut ovat varattuja päiväkodeille.

Lähde: Punainen Risti

Kuva: Henna Raatikainen / Suomen Punainen Risti

12.04.2017

Kommentit (19)

HEIKKI REMES 19.05.2017
HIENOA
HEIKKI REMES 07.05.2017
HIENOA
HEIKKI REMES 24.04.2017
HIENOA
HEIKKI REMES 23.04.2017
HIENOA
HEIKKI REMES 22.04.2017
HIENOA
HEIKKI REMES 19.04.2017
HIENOA
HEIKKI REMES 18.04.2017
HIENOA
HEIKKI REMES 17.04.2017
HYVÄ JUTTU
HEIKKI REMES 15.04.2017
HIENOA
HEIKKI REMES 14.04.2017
HIENOA
Pirkko Matikainen 13.04.2017
Hienoa
Eeva Heinonen 13.04.2017
Hienoa.
HEIKKI REMES 13.04.2017
HIENOA
Piia Suuronen 12.04.2017
Ihania potilaita ja hyvä idea :)
taina ollikainen 12.04.2017
Ensiapu on aina hyväksi.
Susan Leinonen 12.04.2017
hienoa
HEIKKI REMES 12.04.2017
HYVÄ JUTTU
Raija Pekkanen 12.04.2017
Mahtava idea !
HEIKKI REMES 12.04.2017
HIENOA

Tule hyväntekijäksi

Hei Hyväntekijä - tilaa Sharewoodin uutiskirje!

Saat etuja, tarjouksia ja kilpailukutsuja sekä uutiskirjeen kerran kuukaudessa.
Tule mukaan. Hyvän tekeminen tekee onnelliseksi - tutkitusti.

ps. Jos olet rekisteröitynyt Sharewoodiin, saat uutiskirjeen ja edut automaattisesti.