Hyvät Uutiset

Sharewoodin Hyvät Uutiset kertovat miten maailmaa pelastetaan - fiksusti ja viihdyttävästi.

Hyvät Uutiset

Raskaan polttoöljyn kieltäminen on arktisten valtioiden yhteinen asia

Raskaan polttoöljyn kieltäminen on arktisten valtioiden yhteinen asia

”Kaikkien arktisten valtioiden yhteisenä tavoitteena on oltava raskaan polttoöljyn käytön kieltäminen arktisen alueen laivaliikenteessä”.

Ympäristöjärjestö WWF:n arktisen ohjelman puheenjohtaja Liisa Rohweder painotti Arktisen neuvoston kokouksessa Oulussa, että arktisten valtioiden on yhdessä liike-elämän kanssa vaikutettava kansainväliseen merenkulkujärjestö IMO:on kiellon aikaansaamiseksi. Varustamoja on rohkaistava vaihtoehtoisten, korkealaatuisempien polttoaineiden käyttöön ja kuljettamisen lopettamiseen. Varustamoteollisuudelle on lähetettävä selkeitä signaaleja, jotta ne osaavat jatkossa tehdä oikeanlaisia investointeja.

Arktisen merenkulun arvioidaan lisääntyvän 50 prosenttia vuoteen 2050 mennessä. Yli 75 prosenttia arktisten alueiden meriliikenteessä kuljetetusta polttoaineesta on raskasta polttoöljyä.

Laivat kuljettavat raskasta polttoöljyä myös arktisten yhteisöjen energiahuoltoon. ”Nyt on tärkeää, että ripeästi lähdetään etsimään ratkaisuja, joilla raskas polttoöljy voitaisiin korvata niissä arktisissa yhteisöissä, jotka toistaiseksi ovat siitä riippuvaisia. Suomi korkean teknologian maana voisi olla etunenässä viemässä raskasta polttoöljyä korvaavia ratkaisuja arktisiin yhteisöihin”, Liisa Rohweder sanoi.

Raskaan polttoöljyn käyttäminen vauhdittaa ilmastonmuutosta erityisesti mustan hiilen päästöjen takia. Mustalla hiilellä eli noella on voimakas ilmaston lämpenemistä edistävä vaikutus. Laskeutuessaan vaaleille lumi- ja jääpinnoille musta hiili vähentää takaisin avaruuteen heijastuvien auringonsäteiden määrää. Tämän seurauksena lumen ja jään sulaminen nopeutuu: paljastuu lisää tummaa maan- ja merenpintaa, joka sitoo taas lisää auringonsäteitä.

Arktiset vedet ylläpitävät kaupallisesti tärkeitä kalakantoja sekä suuria valas-, hylje-, mursu- ja vesilintupopulaatioita. Öljyonnettomuus olisi myös Arktiksen eliöstölle tuhoisa. Raskas polttoöljy on myrkyllistä, tahmeaa ja tervamaista. Se hajoaa kylmissä vesissä erittäin hitaasti ja on lähes mahdotonta kerätä öljyonnettomuuden sattuessa.

Raskaan polttoöljyn käyttö on kielletty jo Antarktiksen vesillä, mutta Arktiksella kielto on voimassa ainoastaan Norjan Huippuvuorten suojelualueilla.

Aiemmin tänä vuonna kansainvälinen merenkulkujärjestö IMO päätti osana työohjelmaansa vuosille 2018-2019 toimenpiteistä, joiden avulla pyritään kieltämään meriliikenteen raskaan polttoöljyn kuljetukset ja käyttö arktisella alueella.

”Toivomme kaikkien arktisten valtioiden tukea IMO:ssa alkavalle työlle. Suomen valtiota kiitän raskaan polttoöljyn kiellolle myönteisistä lausunnoista ja kannustan Suomea ottamaan Arktisen neuvoston puheenjohtajamaana asiassa johtavan roolin”, Liisa Rohweder painotti.

Lähde: WWF

Kuva: Jon Aars / Norwegian Polar Institute / WWF-Canon

01.11.2017

Kommentit (8)

HEIKKI REMES 15.01.2018
HYVÄ JUTTU
Sointu Perähuhta 23.11.2017
Toimia toivoen
HEIKKI REMES 09.11.2017
hienoa
HEIKKI REMES 05.11.2017
hyvä juttu
Raija Pekkanen 02.11.2017
Toivotaan parasta....
Pirkko Matikainen 02.11.2017
Sitä toivotaan
HEIKKI REMES 01.11.2017
tärkeä asia
HEIKKI REMES 01.11.2017
HIENOA

Tule hyväntekijäksi

Hei Hyväntekijä - tilaa Sharewoodin uutiskirje!

Saat etuja, tarjouksia ja kilpailukutsuja sekä uutiskirjeen kerran kuukaudessa.
Tule mukaan. Hyvän tekeminen tekee onnelliseksi - tutkitusti.

ps. Jos olet rekisteröitynyt Sharewoodiin, saat uutiskirjeen ja edut automaattisesti.