Hyvät Uutiset

Sharewoodin Hyvät Uutiset kertovat miten maailmaa pelastetaan - fiksusti ja viihdyttävästi.

Hyvät Uutiset

Yli sata uutta lajia löydetty

Yli sata uutta lajia löydetty

Krokotiililisko, etanoita syövä kilpikonna, hevosenkenkä-lepakko ja pörröinen myyrä. Nämä ovat esimerkkejä 115 uudesta lajista, jotka ovat löytyneet Kaakkois-Aasian Greater Mekong -alueelta.

Yksi löydetyistä lajeista on vietnamilainen krokotiililisko (Shinisaurus crocodilurus vietnamensis), joka elää vehreillä makean veden alueilla Etelä-Kiinassa ja Pohjois-Vietnamissa. Laji löydettiin ensimmäisen kerran vuonna 2003, mutta viime vuonna vietnamilainen kanta pystyttiin todistamaan omaksi lajikseen.

Pohjois-Vietnamista löydettiin myös kaksi uutta myyrälajia (Euroscaptor orlovi) ja (Euroscaptor kuznetsovi), jotka ovat onnistuneet pakenemaan laitonta keräämistä ja petoja maan alle.

Etanoita syövä kilpikonna (Malayemus isan) löydettiin Thaimaasta Udon Thanin markkinoilta, jossa sitä myytiin muiden kilpikonnien joukossa. Se todettiin omaksi lajikseen muun muassa kuoren koon ja värityksen perusteella.

Thaimaan vuoristosta on löydetty myös uusi lepakkolaji (Rhinolophus monticolus), joka on nimetty sen kellertävän, hevosenkenkää muistuttavan kuonon perusteella. Lepakon tiedetään elävän myös Laosissa.

Lisäksi Kambodzasta löydettiin rakenteeltaan pitkä ja raidallinen kala (Schistura kampucheensis) ja Pohjois-Vietnamin metsiköistä uusi värikäs sammakkolaji (Odorrana mutschmanni).

Uusia lajeja uhkaa elinympäristöjen katoaminen, joka johtuu muun muassa uusien teiden ja patojen rakentamisesta. Välittömin lajien kohtaama uhka on niiden laiton kerääminen ja kauppaaminen lemmikeiksi, ruuaksi tai lääketeollisuuteen.

”Lajilöydökset kertovat Greater Mekong -alueen monimuotoisuudesta. On erityisen tärkeää, että tunnistamme näiden uusien lajien arvon. Meidän on suojeltava lajien elinympäristöjä ja etenkin lajien laittomaan keräämiseen on puututtava”, WWF:n suojelujohtaja Jari Luukkonen sanoo.

Greater Mekong on laaja ja monimuotoinen alue, ja koti jopa 237 miljoonalle ihmiselle. Tutkimukset Greater Mekong -alueella aloitettiin vuonna 1997, jonka jälkeen uusia lajeja on löydetty uskomattomat 2 524. Tuore raportti nostaa esiin 115 uutta lajia: 3 nisäkästä, 2 kalaa, 11 matelijaa, 11 sammakkoeläintä ja 88 kasvia.

Katso kuvia uusista lajeista täältä.

Lähde: WWF

Kuva: WWF / Alexei Abramov

20.12.2017

Kommentit (9)

HEIKKI REMES 21.03.2018
HIENOA
HEIKKI REMES 12.01.2018
HIENOA
HEIKKI REMES 10.01.2018
HIENOA
Pirkko Matikainen 26.12.2017
Hienoa
HEIKKI REMES 24.12.2017
HIENOA
HEIKKI REMES 22.12.2017
hienoa
Raija Pekkanen 22.12.2017
Toivottavasti pärjäävät löytymisenkin jälkeen.
HEIKKI REMES 21.12.2017
hienoa
HEIKKI REMES 20.12.2017
HIENOA

Tule hyväntekijäksi

Hei Hyväntekijä - tilaa Sharewoodin uutiskirje!

Saat etuja, tarjouksia ja kilpailukutsuja sekä uutiskirjeen kerran kuukaudessa.
Tule mukaan. Hyvän tekeminen tekee onnelliseksi - tutkitusti.

ps. Jos olet rekisteröitynyt Sharewoodiin, saat uutiskirjeen ja edut automaattisesti.