Hyvät Uutiset

Sharewoodin Hyvät Uutiset kertovat miten maailmaa pelastetaan - fiksusti ja viihdyttävästi.

Hyvät Uutiset

Lapset jotka rakastavat kouluruokaa

Lapset jotka rakastavat kouluruokaa

Chaudhary Charity School ruokkii oppilaansa, jotta lapset jaksaisivat keskittyä opiskeluun. Kouluruoka myös työllistää lähitienoota.

Kun perustimme slummien tytöille koulun Intian Agraan, päätimme tarjota lapsille kouluruoan, jotta he olisivat terveitä ja voisivat keskittyä opiskeluun. Intialaisissa kouluissa ei tavallisimmin kouluruokaa tarjota, joten järjestelymme on melko poikkeuksellinen.

Kun tytöt saapuvat kouluun aamulla, heille tarjotaan intialaista makeaa Taj Mahal -merkkistä teetä. Tee on Taj Mahal -merkkistä ja se noudetaan skootterilla kojusta, joka sijaitsee parin kilometrin päässä. Teehen tarvittavan maidon tuo lähellä asuvan perheen nuorin tytär Bhuri Gautam, joka on kehitysvammainen. Bhuri liikkuu hyvin hiljaa eikä hän puhu, hän vain katsoo ihmisiä ujosti. Bhuri on perheensä kahdeksas tytär, noin 15-vuotias. Hänen töihinsä kuuluu maidon kuljettamisen lisäksi tiilin kantamista läheisillä työmailla. Bhurin tuoma maito kaadetaan maitokannusta keittiössä toiseen astiaan, ja Bhuri lähtee yhtä hiljaa kuin tulikin. Koulumme keittäjä Priiti valmistaa sitten teen pikku keittiössä piharakennuksessa, jossa kaikki kouluruoka tehdään.

Aamuteen jälkeen koulutyö sujuu hienosti. Kun koulupäivä on lopuillaan, kello 11.30 tai 12.30, Priiti tuo luokkahuoneen yhteydessä olevaan keittiöön kouluruoan. Kouluruoka on aina kasvisruokaa, koska oppilaamme ovat hindu- tai muslimiperheistä. Köyhät ihmiset syövät muutenkin aina vain kasvisruokaa, koska muuhun heillä ei ole varaa - välillä ei edes siihen. Uskonto taas asettaa omat rajoituksensa.

Koululle on laadittu ruokalista, jonka mukaan ruokia vaihdellaan. Kasvikset, vihannekset ja hedelmät ostetaan aina tarjonnan mukaan läheiseltä torilta tai katukauppiailta, jotka polkupyörillä kulkien ja lujaa huutaen ilmoittavat saapumisestaan. Torilla myyjät hyppäävät usein myytävien kasvisten joukkoon - näin he lepuuttavat jalkojaan.

Kouluruoan perusta on tietenkin riisi. Lapsille tarjottava riisi on basmatia tai jasmiinia. Riisi käydään tilaamassa parin kilometrin päässä olevasta riisitukusta. Sieltä riisi tuodaan riksalla muovisäkissä koulun keittiöön. Ruoat valmistetaan kaasuliedellä painekeittimissä. Ennen kuin Priiti vie ruoan koululle, Chaudhary Welfare Societyn edustaja Shrimati Pritpal maistaa ruoat varmistuakseen, että se on aivan varmasti hyvää.

Koulussa ruoka tarjotaan niin kutsutuilta thali-lautasilta, jossa on paikat eri ruokalajeja varten. Lautaselle nostellaan chapati-leipää, riisiä, kasviksia, linssikeittoa ja tuoretta salaattia. Jogurtti laitetaan omaan pikku astiaansa thalin viereen. Ruokajuomana on perinteisesti raikas vesi. Lauantaisin lapset saavat hedelmiä, joista banaanit ovat heille suurinta herkkua. Ennen ruokailua lapset pesevät kätensä. Opettaja Seema ruokailee oman pöytänsä ääressä luokan edessä: näin hän näyttää lapsille esimerkkiä siitä, miten pitää syödä. Priiti tarkkailee lasten syömistä ja tarjoilee heille lisää leipää ja ruokaa, jos he vain haluavat. Koulun alkaessa lapset söivät aivan valtaisia määriä ruokaa, mutta vähitellen ravinnon tarve on normalisoitunut. Kun kaikki ovat syöneet, lapset kiittävät ääneen ruoasta. Sitten Seema antaa heille luvan käsienpesuun, ja niin koululaiset ovatkin valmiit lähtemään riksalla kohti kotiaan.

Kouluruoalla on huima vaikutus lasten hyvinvointiin. Kun koulumme aloitti toimintansa 5.7.2010, lapset näyttivät heikoilta ja aliravituilta. Jo parin kuukauden päästä koulun alkamisesta heidän yleiskuntonsa oli silminnähden kohentunut. Ja jokaisen tyttömme mielestä kouluruoka on hurjan hyvää joka päivä.

Lisää kuvia ja Chaudhary Charity Schoolin ruokalista sivuillamme: www.agrankoululaiset.org/kouluruoka_2011.html

Lähde ja kuva: Agran koululaiset
12.01.2012

Kommentit (23)

Anni-Kaisa Tonteri 17.01.2012
Ihana uutinen! Kun suomalaiset lapsetkin vielä oppisivat arvostamaan heille tarjottavaa korkealuokkaista kouluruokaa, eivätkä aina olisi pitsan, pastan ja hampurilaisten perään.
Mira Karhu 16.01.2012
Ihana lukea noin loistava esimerkki hyvistä teoista. Lisäksi kuinka pienellä muutoksella saadaan suuri merkitys niiden lasten ja sen ympäröivän yhteisön elämään. Hyvät oli lisäksi kuvat, lounasta odotellessa.
Jaana Halm 14.01.2012
Kiitokset jälleen, kun saimme tämän kirjoituksen myötä tutustua Agran koululaisten arkeen :)!
Jonna Harjunen 14.01.2012
Onneksi jossain kouluruokaa arvostetaan sentään :)
Ulla Laine 14.01.2012
Hienoa! Kouluruoka on tärkeä asia! Miten etuoikeutettuja suomalaislapset ovatkaan, kun kouluruoka on täällä itsestäänselvyys.
Hanna Kullberg 14.01.2012
Ei suomalaisilla koululaisilla pitäisi olla valitettavaa..
Kirsti Hänninen 14.01.2012
Mielenkiintoinen artikkeli. Hienoa, että kaikki on otettu huomioon ja kerrottu myös seikkaperäisesti. Erinomaista toimintaa lasten hyväksi.
Krista Varhamaa 14.01.2012
Olipa mukavan kompakti ja samalla asiapitoinen kirjoitus. Jutussa mainittiin monta tärkeää kouluruokailuun liittyvää asiaa: aterian koostumus, uskonnolliset näkökohdat, käsien pesu eli puhtauden merkitys, pöytätavat, keittiö henkilökuntineen ja kouluruoan työllistävä merkitys lähiseudulle. Samat lainalaisuudet pätevät meillä kotomaassammekin!

Linkkiä klikkaamalla avautuu vielä valokuva-albumi koulusta ja ruokalista tälle vuodelle. Hmm… Pääsisipä vierailulle!
jenna petman 13.01.2012
voi että kun täälläkin osattaisiin arvostaa kouluruokaa samoin.. ruokaa heitetään täällä pois suuria määriä, kun otetaan enemmän kuin jaksetaan syödä. tai sitten ollaan vaan nirsoja. ihanaa, että apua tarjotaan, toivottavasti hanke leviäisi tai tilanne muuten vain paranisi mm. intiassa.
Silja Huttunen 13.01.2012
Hienoo, ruoka näyttää monipuoliselta, hyvin kirjoitettu sinä on paljon yksityiskohtia!
Marja-liisa Albosta 13.01.2012
hyvä kun saavat ruokaa ja oppia!
Sa Mi 12.01.2012
Katsoin kuvat. Ruoka näytti todella herkulliselta. Maistuisi minullekin.
Sa Mi 12.01.2012
Aivan ihana uutinen! Pidän siitä, että jutussa on paljon yksityiskohtia. Lukiessani pystyin melkein näkemään kuvatut tilanteet. Hyvin ravittuna on helpompi opiskella kuin nälkäisenä.
Marja-leena Kantokoski 12.01.2012
ihanaa lukea tälläästä juttua kouluruokailusta
Päivi Karhu 12.01.2012
Kouluruoka on erittäin tärkeä asia, onneksi myös saman mahdollisuuden saivat Agran koululaiset! <3 Hienoa työtä!:)
Pirkko Matikainen 12.01.2012
Uutinen oli hyvä mutta hankala lukea, kun on liian leveästi ainakin minun koneellani joutuu
joka riviä edestakaisin menemään laidasta laitaan.
Yritin tulostaa et ois ollut helpompi lukea, mutta silloin jäi osa tekstistä pois.
Laura Valkeapää 12.01.2012
Todella hienoa, että kouluruokailulla voidaan edistää lasten terveyttä ja jaksamista! Tämä uutinen lämmitti mieltä.
Helmi Pulkkinen 12.01.2012
Aikas mahtavaa! Olen erittäin iloinen, että agralaiset oli valittavana täällä kohteeksi! Täytyy vielä sanoa, että juttua lukiessa tuli omat kouluajat ja se kamala tilliliha mieleen. Oli siitä kaukana thali-lautaset.
Heidi Jokela 12.01.2012
Ei nyt ehkä mikään asiallisin kommentti; mutta ruoka kuulostaa paremmalta, mitä suomalaisissa kouluissa.
Nimimerkillä. Otin Omat Eväät Kouluun, aina.
Mielenkiintoista muutenkin kuulla millä tavoin/mitä ruokaa lapset saavat.. :) Ja hyvä että heille sitä tarjotaan ylipäätään!
Paula Mikkonen 12.01.2012
Tämäkin varmasti osaltaan kannustaa vanhempia laittamaan lapsensa töiden sijasta kouluun.
Pauliina Mäkelä 12.01.2012
"Kouluruoalla on huima vaikutus lasten hyvinvointiin." Tämäkin saatiin aikaiseksi Sharewoodin toiminnan avulla, hienoa!
Janika Kaliste 12.01.2012
Olispa Suomen lapset yhtä onnessaan saamastaan kouluruuasta.
Onnea Agran koululle pöydistä ja ruoista! :)
Marketta Härkönen 12.01.2012
En ymmärrä minäkään miksi täällä aina haukutaan kouluruokaa,liikaa kaikkea ja hyvää että perusruoka ei enää kelpaa.Tämä juttu oli ihana,niillä joilla on vähän, osaavat arvostaa tällaista "ylellisyyttä".

Tule hyväntekijäksi

Hei Hyväntekijä - tilaa Sharewoodin uutiskirje!

Saat etuja, tarjouksia ja kilpailukutsuja sekä uutiskirjeen kerran kuukaudessa.
Tule mukaan. Hyvän tekeminen tekee onnelliseksi - tutkitusti.

ps. Jos olet rekisteröitynyt Sharewoodiin, saat uutiskirjeen ja edut automaattisesti.