Hyvät Uutiset

Sharewoodin Hyvät Uutiset kertovat miten maailmaa pelastetaan - fiksusti ja viihdyttävästi.

Hyvät Uutiset

Pääsiäistä voi viettää myös ilman kananmunia

Pääsiäistä voi viettää myös ilman kananmunia

Eläinsuojeluliitto Animalia haluaa muistuttaa pääsiäisen viettoon valmistautuvia suomalaisia siitä, että kananmunan tuotantotavalla on suuri merkitys kanojen hyvinvoinnille. Ruuan valmistus myös ilman kananmunaa on helppoa.

EU:ssa astui tämän vuoden alussa voimaan perinteisten häkkikanaloiden kielto. Sen jälkeen kanoja on saanut pitää ainoastaan varustelluissa häkeissä tai lattiakasvatuksessa. Varustelluissa häkeissä kanoilla on aavistuksen enemmän tilaa kuin perinteisissä häkeissä. Lisäksi kanojen käytössä on munintapesä, pieni orsi sekä kuopsuttelualue, joka käytännössä tarkoittaa yleensä muovimattoa. Kananmunien myyntinimien ei kannata myöskään antaa hämätä, sillä esimerkiksi pienryhmäkanalalla tarkoitetaan varusteltuja häkkejä.

"Varusteltuihin häkkeihin siirtyminen paransi hieman häkkikanojen hyvinvointia, mutta monet ongelmat säilyivät edelleen niissäkin. Esimerkiksi tilan puute on konkreettinen ongelma. Kanat joutuvat myös viettämään yhä suurimman osan ajastaan verkkopohjalla, eikä kanoille tärkeä kuopsuttelu ja ruuan etsiminen onnistu häkissä", Animalian toiminnanjohtaja Kati Pulli sanoo.

Luomutuotannossa kanoille taataan kaupallisista tuotantomuodoista parhaat mahdollisuudet lajityypillisen käyttäytymisen toteuttamiseen: kanat pääsevät kesäaikaan ulos ja niillä on aina mahdollisuus kuopsutella kuivikepohjalla, viettää yöt orrella sekä munia pesään.

"Kananmunien ajatellaan perinteisesti kuuluvan pääsiäiseen, mutta mikään välttämättömyys ei kananmunien käyttäminen ole. Munat on helppoa korvata kasvisperäisillä vaihtoehdoilla niin leivonnassa kuin ruuanlaitossakin", Pulli muistuttaa.

Reseptejä sekä muita vinkkejä eläineettisen pääsiäisen viettämiseen löytyy Animalian sivuilta http://www.vapautavalinnoilla.fi/pääsiäinen

Lähde: Animalia
Kuva: SXC
04.04.2012

Kommentit (27)

Sanna Turklin 14.04.2012
pääsiäisenä kuuluu syödä SUKLAAmunia :P
Sirkka Lindeman 10.04.2012
Muna on pääsiäisen symbooli. Meidän perheessä se on aina kuulunut pääsiäisen juhlapöytään. Niin nytkin yhden hengen taloudessani. Niitä kului kokonaista kaksi kappaletta, vapaiden kanojen munia. Suklaan syön mieluummin levyinä tai konvehteina. Munamuodossa se on hankala syötävä, puraistessa rikkoontuu miten sattuu. Tulin palmusunnuntaiksi ostaneeksi muutaman suklaamunan. Kun virpojia ei tullut, täytynee syödä ne itse.
Sirkku Ijitola 06.04.2012
No kyllä sitä nyt meillä tulee vietettyä pääsiäistä ilman kananmunia, koska ei tajuttu hamstrata niitä ajoissa ja nyt kaikkien kauppojen munahyllyt ovat ammottaneet tyhjyyttään. Joten pakostakin joudumme viettämään kananmunattoman pääsiäisen, mutta tiedän ettei se tuota ongelmia.
Ronja Hyppölä 05.04.2012
Jos ja kun, niin luomuja. Ehdottomasti.
Mervi Peltonen 05.04.2012
Meillä pääsiäiseen munat kuuluu, niin oikeat kin suklaiset, MUTTA munat kesäisin siskon anopin navetasta (ns. pesän ryöstö) ja talvisin kun asuvatte hieman kauempana niin ettimme lähimunia! Olisikin ihana jos saisi kerättyä ringin jonka kanssa voisi aina yhdessä käydä hakeen lähitiloilta lihat yms ja jakaa sitten porukalla matskut ja kulut!
Ringa Takanen 04.04.2012
Valitsemme aina ostoksilla vapaan kanan munia. Niitä olikin vielä lähikaupassa kun kävin maanantaina.
Pirkko Matikainen 04.04.2012
Kaikilla eläimillä tulisi olla riittävä elin tila, mutta harmi jos elinkeino kaatuu tilanpuutteen takia. En kovin usein siltään syö kananmunia muuten kuin leivonnasessa tai ruuassa. Joskus tulee halu ja silloin keitän tai paistan munan.
Hanna Kullberg 04.04.2012
Ostan vapaiden kanojen munia, mutta olivat loppu kaupasta toissa päivänä.. :(
Helena Nurminen 04.04.2012
Ei ne munat pääsiäistä tee ja pitää olla iloisten vapaiden kanojen munia. Kaikki ulkomaan kanatkin on pakotettu häkkeihin lintuinfluenssan aikoihin, ennen ne tepasteli iloisena niityllä ja oli pullleita ja munat oli hyviä. Mummolassakin kanat tepasteli pihalla ja munat oli hyviä, niitä löytyi kyllä vähän sieltä täältä missä niiden ei kyllä pitänyt ollakaan, esim lattilautojen alta kanalasta.
Suklaamunia voi syödä ja käyttää myös koristeena (syödä sit pääsiäisen jälkeeen vasta. Huh tää oli oikeen puheripuli!
HYVÄÄ PÄÄSIÄISTÄ!
Titta Kii 04.04.2012
Kannatan kyllä kananmunia sekä pääsiäisenä että muulloinkin. Hienoa, että kanojen olosuhteita on nyt parannettu ja munien vähäisyyttä en ainakaan omassa kaupassani ole huomannut.
Päivi Karhu 04.04.2012
Totta, mutta itse en ole vegaani. Pyrin vaikuttamaan niihin valintoihin mihin pystyn. Mutta toivottavasti saamme vegaanitietoutta ja kanamunattomia vaihtoehtoja enemmän esille kaupoissa kuluttajien saataville.
Laura Valkeapää 04.04.2012
Kananmunaa on muuten myös monissa tuotteissa valmiiksi, kuten kakuissa, kekseissä ja jälkiruoissa sekä kauden herkussa pashassa. Näitä tuotteita ostaessa kannattaa muistaa, että niiden sisältämä kananmuna on lähes poikkeuksetta tehotuotettua, eli ei todellakaan siitä eettisimmästä päästä. Itse en syö kananmunia, mutta suosittelen ehdottomasti ostamaan mielummin luomumunia kuin "vapaan" kanan munia tai häkkikanan munia.
Päivi Karhu 04.04.2012
Samat ajatukset Lauran kanssa! :) Luomumunat rules! :)
Heidi Jokela 04.04.2012
Täällä pärjätään ihan suklaamunien voimin ! :)
Jaana Halm 04.04.2012
Meidän perheemme Pääsiäiseen ei kuulu tavallisten kananmunien syönti, mutta muutaman suklaisen kylläkin ;). Tänä vuonna tosin tyttäremme täyttää ensimmäisenä Pääsiäispäivänä 14-vuotta, joten saatan kyllä käyttää kananmunia täytekakkupohjan leipomiseen...
Teemu Räntilä 04.04.2012
Itse syön vapaankanan munia. :)
Päivi Karhu 04.04.2012
Jos ostan munia niin luomumunia. Vegaani en ole, mutta myös pääsiäispöytään ei tule kanaa tai lammasta, vaan kasvis-kala-ruokaa.
Marianna Lammi 04.04.2012
Minäkin kehotan kaikkia korvamaan kananmunan, se on yllättävän helppoa tosi kehnollekin kokille (lue :minulle)! Olen aina ilahtunut kuullessani jonkun suosivan kanoille eettisempää tuotetta, mutta valitettavasti "vapaan kanan munia" ei voi tavallisesta ruokakaupasta ostaa, tehotuotannossa kana ei koskaan ole vapaa, ei ainakaan lattikanalassa, jossa kuvitteellisen häkin seinät muodostavat ahdistuksesta nokkivat lajitoverit, ja tilaa on se yksi A4-arkki.
Timo Hietala 04.04.2012
Munatonta pääsiäistä! Munapula hoitaa senkin...
Heidi Korhonen-Tuominen 04.04.2012
Meilläkin syödään pääsiäisenä enempi suklaisia versioita, mutta koska lasten syntymäpäivä ajoittuu pääsiäisen aikaan, niin leivontaa varten on munia ostettava. Yritämme kuitenkin suosia joko vapaiden kanojen tai luomumunia.
Marja-liisa Albosta 04.04.2012
ei munia Pääsiäisenä!
Noora Kaunisto 04.04.2012
Tällä hetkellä elossa olevien (ei voi sanoa "elävien") kanojen olot eivät parane sillä, jos joku lopettaa kananmunien tai -lihan syömisen, mutta tuotanto kyllä vähenee ajanmittaan, jos useampi tekee tiedostavan ja välittävän päätöksen olla tukematta ko. eläinten hyväksikäyttöä. Pitää muistaa, että eläintuotanto elää jatkuvalla lisääntymään pakottamisella - jos kuluttaja ostaa, joku pakotetaan lisääntymään ja uusi sukupolvi eläimiä tulemaan hyväksikäytetyiksi. Tämä on raaka totuus, ja hassu väite, jonka joskus kuulee, että "jos kaikki alkais vegaaneiksi, niin kadut (tai kanalat?) täyttyis surullisilla lehmillä/kanoilla/whatever" on totaalinen aivopieru.

Jos ajattelee alati niin, että näidenkin tuottajien on saatava elantonsa, voisi samantien maksaa mojovasti lapsityövoiman hyväksikätyöstä, orjuuttamisesta jne. Ei Suomessa kuole nälkään, vaikka joutuisi vaihtamaan elinkeinoa, eikä toisaalta moinen vaihdos edes tapahtuisi niin nopeasti, että äkkihyppäys alalta toiselle vaadittaisiin... Pikkuhiljaa vain pahin hyötykäyttö ja eläinten koneena pitäminen jäisi periytymättä sukupolvelta toiselle.

Kannattaa tsekata, mitä "vapaa kana" tarkoittaa kanalan arjessa, muuten. Lattiakanalassa vapaan liikkumisen mahdollisuus on lähinnä teoreettista.

http://www.oikeuttaelaimille.net/www2/lang-fi/tietoa/tehotuotanto/kanateollisuus
Nina Rönnberg 04.04.2012
Kananmunista on kyllä kuluttajan todellavaieka päätellä, mitkä on oikeasti hyvinvoivan ja elämäänsä tyytyväisen kanan munimia.. Luomut, vapaat vai onnelliset kanat?! Johonkin näistä päädyn aina valikoiman puitteissa, silloin harvoin kun meille munia ostetaan. Ja kyllä, pääsisäistä voi vallan mainiosti vietää ilman kananmunia, suklaamunat kyllä kuuluu asiaan! ;)
Arja Honkanen 04.04.2012
Pääsiäistä voi varsin hyvin viettää ilman kananmunia. Ainakin me kananmuna-allergiset tiedämme sen. Ja ainahan kananmukan voi vaihtaa sukalaamunaan!!
Marketta Härkönen 04.04.2012
Luomutuotannon kananmunat parhaita.
asko kokinmäki 04.04.2012
Meillä omat kanat joten kananmunia käytetään varmasti :)
Virpi Kangas 04.04.2012
Hyvä juttu ! Jos ostan munia , niin ostan lähes aina luomua. Niin ja maito kuuluu vasikoille eikä meille ihmisille.

Tule hyväntekijäksi

Hei Hyväntekijä - tilaa Sharewoodin uutiskirje!

Saat etuja, tarjouksia ja kilpailukutsuja sekä uutiskirjeen kerran kuukaudessa.
Tule mukaan. Hyvän tekeminen tekee onnelliseksi - tutkitusti.

ps. Jos olet rekisteröitynyt Sharewoodiin, saat uutiskirjeen ja edut automaattisesti.